Mamman: ”Jag vet inte hur branden startade”

Asarum/Karlskrona ,
Rättegången hölls i Blekinge tingsrätt i Karlskrona på torsdagen. Om en vecka kommer domen.
Foto:

Den 32-åriga kvinnan har fem barn. Nu vill åklagaren att hon döms till sex års fängelse för grov mordbrand.

Själv hävdar hon att hon inte tände på. Tror hon.

Artikeln publicerades 2 november 2017.

Kvinnan kliver in i rättssalen i Blekinge tingsrätt i grönvita badtofflor. Hon för fingrarna över vänster handled så fort häktesvakten befriar henne från handfängslet. Den 32-åriga fembarnsmamman är huvudpersonen i sal tre i Karlskrona denna torsdag då rätten tar upp branden som bröt ut i källaren på Frälsegårdsvägen i Asarum natten till den 1 september.

Kvinnan hade druckit flera öl den kvällen. Hon mådde dåligt över en ekonomisk skuld och gick till källaren för att dränka sina sorger.

– Jag går på toa, dricker några öl och skriver i min anteckningsbok, berättar kvinnan i rätten.

Blicken är hela tiden stadig. Hon tittar på åklagaren, domaren och sin advokat när de ställer frågor till henne. Då och då greppar hon sin blyertspenna och skriver något på pappret som ligger framför henne. Och så viskar hon till sin advokat.

Enda gången kvinnan viker undan med blicken är när vittnena - mannen som slog larm om branden, och hundföraren som spårade upp henne i en trädgård - berättar sina historier om vad som hände den där natten. Då tittar kvinnan intensivt ner i bordet.

Under huvudförhandlingen får kvinnan många frågor om branden. Hon erkänner att hon var själv nere i källaren hela kvällen. Hon säger också att hon har flera minnesluckor på grund av att hon var ”rätt så berusad”. Hennes version är att hon gick ut från källaren flera gånger under kvällen för att röka. När hon kom in igen strax efter klockan tolv på natten såg hon brandrök i källaren.

– Jag stänger dörren, ringer 112 och går ut, berättar kvinnan.

Hur branden startade vet hon inte. Men hon lovar att det inte var hon.

– Jag skulle aldrig kunna göra något som skadar någon.

Åklagaren: Är det inte märkligt att du var den enda som var i källaren kvällen då det började brinna?

– Jo, det är det.

Du har ingen förklaring?

– Nej, jag vet inte hur branden startade.

Kan du ha startat den?

– Nej, det tror jag inte.

Under rättegången lägger åklagaren fram bevis efter bevis på att det var den 32-åriga kvinnan, och ingen annan, som tände eld i källaren. Bland bevisningen finns kvinnans tändare som hittades i källaren, liksom cigarettfimpar med hennes dna.

Kammaråklagare Anna Johansson yrkar på att kvinnan döms till sex års fängelse. Det är det lägsta straffet för grov mordbrand.

– Hade någon blivit skadad hade det stigit, säger Anna Johansson.

Småbarnsmammans advokat, Sofia Jacobsson, anser dock att kvinnan ska dömas till skyddstillsyn. Dels för att hon tidigare är ostraffad och dels för att det inte fanns någon risk för att branden skulle spridas till lägenheterna.

Efter rättegången sätter häktesvakterna på handfängsel på småbarnsmamman. Hon leds ut från salen i sina gröna häkteskläder. Nu väntar kvinnohäktet i Helsingborg igen. Om en vecka meddelas domen i Blekinge tingsrätt.