LO-fackens familjedag

Karlshamn Artikeln publicerades
Erni och Lorent Hasani kastar pil.
Foto: LENA EHRING
Erni och Lorent Hasani kastar pil.

På lördagen arrangerade LO i Karlshamn sin årliga familjedag.

Dagen har anordnats i cirka 40 år, men det var första gången som den hölls på Österslätts Spontanidrottsplats i Karlshamn.

– Vi ville ha den här för att synas mer, säger Bosse Sandgren, som är ordförande för LO i Karlshamn.

Han berättar att bland andra fackförbunden Handels, Byggnads och IF Metall kommit till idrottsplatsen för att delta.

– Fackförbunden inom landsorganisationen - LO - i Karlshamn är 12 stycken, säger Bosse Sandgren, men alla kunde tyvärr inte komma.

Han tycker att LO är viktigt för gemenskapen mellan fackförbunden och att för att skapa trygghet.

– Vi vill visa att vi håller ihop och står för rättvisa, säger han.

Gitte Ejdetjärn och Bosse Sandgren.
Foto: LENA EHRING
Gitte Ejdetjärn och Bosse Sandgren.

Gitte Ejdetjärn är frisör och aktiv i Handels i Kristianstad. Hon har kommit till familjedagen för att visa sitt stöd.

– Vi vill växa och få folk att begripa vad vi kan påverka, säger hon och förklarar att hon vill att arbetsgivarna och arbetstagarna ska samverka mer och att det är fackens uppgift att se till att kollektivavtalen efterlevs.

Hon säger att det till exempel är många som jobbar kvällar nu för tiden, men att det inte finns någon barnomsorg på kvällarna.

– Vi vill ha barnomsorg där folk lever och bor. Vi måste arbeta för det såväl lokalt som regionalt.

Soth Backlund snickrar en fågelholk.
Foto: LENA EHRING
Soth Backlund snickrar en fågelholk.

Några av dem som är på familjedagen för att delta i aktiviteterna som arrangerats är Lorent och Erni Hasani. De har kommit tillsammans med pappa Arsimi Hasani.

– Barnen ville gå hit, säger Arsimi Hasani.

På Österslätts Spontanidrottsplats finns tablettaskar med LO-logga, en hoppborg, varmkorv, tipsrunda och pilkastning. Progressiva orkestern ska snart bjuda på musikunderhållning.

För den som vill kan man också snickra en egen fågelholk. Det har Soth Backlund gett sig in på. Med stor koncentration hamrar hon för allt vad tygen håller och när fågelholken blir klar ska den hänga hos hennes pappa.

Bosse Sandgren berättar att LO-förbunden i Karlshamn också träffas den sista lördagen varje månad i något som kallas speakers corner. Där tar de upp aktuella frågor som till exempel den om barnomsorg på kvällstid. Mötena är ett led i LO-förbundens vilja att synas mer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.