Livlös man räddades – polisen varnar för drog

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Foto:Claudio Bresciani / TT

En man var i det närmsta livlös och den andra kraftigt påverkad av den farliga drogen fentanyl. Båda fördes till akuten.

Nu varnar polisen igen för drogen som fått fäste i Karlshamn.

Tre personer i Karlshamn har dött efter användning av drogen fentanyl i år. I helgen var det ytterst nära att ytterligare en person föll offer för den farliga drogen.

– När polisen kom till lägenheten hittade de en man i 30-årsåldern som de inte kunde få liv i. Ambulansfolket lyckades till slut och han och den andra drogade personen fördes till sjukhuset, uppger Bengt Jeppsson, polis i västra Blekinge.

Vem som larmade vet inte polisen, men personen som är skriven på lägenheten fanns inte hemma när polisen kom dit.

– Förmodligen har någon ytterligare person befunnit sig där och insett att det höll på att gå illa och larmat oss, säger Bengt Jeppsson.

Båda männen klarade sig, och polisen går nu ut med en ny varning för den syntetiska drogen fentanyl.

– Den är mycket farlig. Den är svår att dosera och lätt att överdosera.

Hamnar drogen i missbrukarnas händer är det stor risk att de dör av en överdos.

De som använder drogen kan få i sig en dos som är 100 gånger starkare än heroin, men trots det har drogen som även finns i sprayform, fått ett starkt fäste just i Karlshamn.

– Det senaste året har vi sett en ökning av bruket av fentanyl och oxikodon. Men vi har inga bra svar på varför användandet ökar i Karlshamn, säger Bengt Jeppsson.

Fotnot: Både fentanyl och oxikodon är morfinderivat, ett halvsyntetiskt smärtstillande preparat som skrivs ut av läkare.