60 flyktingar blev hemlösa

asarum Artikeln publicerades
Foto:Viktoria Nimlin

Branden på asylboendet är under kontroll.

Migrationsverket är nu på plats för att hjälpa det 60-talet asylsökande som blev bostadslösa.

En man är anhållen misstänkt för grov mordbrand.

Ett 60-tal personer, både vuxna och barn evakuerades från de brinnande byggnaderna. Svart rök vällde ut överallt och flera av de asylsökande skrämdes upp när utryckningsfordonen körde in på området med blåljus och sirener.

Polisen fick dock snabbt kontakt med folk på platsen och en person greps direkt misstänkt för grov mordbrand. Branden på flyktingboende på Lärkvägen i Asarum fortsätter med full kraft. Vid lunchtid tog elden även tag i den tredje byggnaden i den delen av den stora flyktingförläggningen.

Enligt uppgifter från räddningschefen blev det snabbt en fullt utvecklad brand.

SOS fick in larmet klockan 10.50

– Folk som bor är desperata. De har väntat upp till två år på uppehållstillstånd. Vi är många som mår väldigt dåligt. Och nu detta, säger en av flyktingarna som BLT pratade med.

Det är en stor polisstyrka på plats och man har gripit en person som nu förhörs misstänkt för grov mordbrand. Polisen i sydvästra Götaland uppger att det är en man och att han även har anhållits.

– Det ryker kraftigt från huset där det bor flera asylsökande. Poliser, ambulans och räddningstjänst är på plats, säger Viktoria Nimlin, BLT:s reporter på plats.

Ett annat vittne, en ung man, berättar att han såg röken och sedan gick allting fort.

– Jag försökte ta mig in genom ett fönster. Men det gick inte. Sedan gick vi runt och bankade på folks dörrar för att se om det fanns några kvar i rummen, berättar han innan polisen ska höra honom som vittne

En grävskopa har nu rivit staket och häckar för att komma fram till huset. För att komma åt branden slog grävskopan hål i taket och både lågor och svart rök slog ut med våldsam styrka.

Ingen person har kommit till skada. De flesta boende i huset var ute när branden startade, berättar Viktoria.

Polisen har nu spärrat av ett större område och har börjat förhöra de boende. I de två utbrunna huskropparna bodde drygt 60 personer.