Småbarnsmamma straffas med fängelse

Asarum Artikeln publicerades
Det var natten till den 1 september som det började brinna i flerfamiljshuset på Frälsegårdsvägen i Asarum.
Foto:Lena Ehring
Det var natten till den 1 september som det började brinna i flerfamiljshuset på Frälsegårdsvägen i Asarum.

Fembarnsmamman döms för mordbrand.

Hon straffas med två års fängelse. Och närmare en halv miljon kronor i skadestånd.

Det var den 32-åriga kvinnan som startade branden i flerfamiljshuset på Frälsegårdsvägen i Asarum natten till den 1 september. Dessutom anlade hon den med uppsåt. Det slår Blekinge tingsrätt fast i domen som kom på torsdagen.

"Något utrymme för att branden startats genom vårdslöshet anser tingsrätten inte föreligga. I vart fall har XX ställt sig totalt likgiltig till vilka följder hennes handlande skulle få", står det i domen.

Det var strax efter midnatt fredagen den 1 september som det började brinna i flervåningshusets källare. 19 personer evakuerades, varav flera små barn. Kort därefter greps en kvinna, den 32-åriga fembarnsmamman. Hon var den enda som hade varit i källaren under kvällen, dessutom hittades en cigarettfimp med hennes dna vid ett brandskadat cykeldäck.

Kvinnan själv har sagt att hon inte tror att hon tände eld i källaren. Samtidigt har hon erkänt att hon har flera minnesluckor och att hon var ”rätt så berusad”.

Tingsrätten dömer kvinnan för mordbrand. Rätten menar att det fanns risk för människors liv och hälsa på grund av spridningen av rökgaser. Brottet bedöms dock inte som grovt, något som skulle kunna ge kvinnan sex års fängelse, eftersom risken för spridningen av själva branden bedömdes som låg. Räddningstjänsten har i sitt utlåtande berättat att branden troligtvis hade självslocknat efter en stund.

Fembarnsmamman, som har suttit frihetsberövad sedan brandnatten, döms till två års fängelse. Hon ska även betala närmare en halv miljon kronor i skadestånd till de boende vars julsaker, sovsäckar, tavlor och symaskiner förstördes i källarbranden.

Beslutet kan överklagas.