Kvinna riskerar långt fängelsestraff

ASARUM ,
Natten till den 1 september började det brinna i ett flervåningshus på Frälsegårdsvägen i Asarum. Polisen grep en 32-årig kvinna som senare häktades. På tisdagen åtalades hon för grov mordbrand.

Mitt i natten började det brinna i ett flervåningshus i Asarum.

19 personer evakuerades, varav flera små barn.

Polisen grep en 32-årig kvinna som gömde sig bland törnbuskar.

Själv säger hon att hon letade efter frukt.

Artikeln publicerades 24 oktober 2017.

– Jag kollade om det hade kommit någon frukt.

Det är kvinnans svar när förhörsledaren frågar henne varför hon befann sig gömd i en trädgård en bit bort från Frälsegårdsvägen i Asarum där det just hade brunnit.

Letade du frukt klockan ett på natten?

– Ja.

Det var strax efter midnatt fredagen den 1 september som räddningstjänsten larmades till Asarum. När brandmännen kom dit möttes de av kraftig rök i källaren och i trapphuset.

Boende som vaknade av sirener och oljud öppnade sina lägenhetsdörrar, men stängde dem lika kvickt igen när de såg röken. Någon boende valde att hoppa från sin balkong, medan andra grannar och en hund evakuerades med hjälp av räddningstjänstens hisskorg.

Mitt i dramat anlände polisen. På vägen dit hade de passerat en gående kvinna som såg berusad ut. Vid en närmare kontroll visade det sig vara samma kvinna som senare pekades ut som den som ska ha tänt på huset. Samma kvinna som sade att hon var på jakt efter frukt.

Innan branden bröt ut hade flera boende hört oljud i källaren. Det lät som flaskor som krossades. En av grannarna ringde polisen och bad dem komma på grund av en berusad kvinna i källaren. Men de kom aldrig.

En stund senare slog samme granne larm igen. Den här gången gällde det en brand.

Den omfattande polisutredningen är nu klar. Den 32-åriga kvinnan som har suttit häktad sedan den 4 september åtalas för grov mordbrand. Ett brott som kan ge livstids fängelse.

Åklagaren menar att hon ska fällas för grov mordbrand eftersom branden startade mitt i natten, då de boende låg och sov. Kvinnan ska ha tänt eld på papper eller något liknande så att det började brinna i källaren.

Kvinnan nekar till brott, trots att bevisningen är stark. Förutom vittnen som har sett henne i källaren en stund innan branden startade, finns kvinnans dna på cigarettfimpar som hittades i källaren. I källaren fanns också en tändare av precis samma modell som polisen hittade i hennes hem vid husrannsakan.

Kvinnan har i flera förhör gett olika förklaringar på vad som egentligen hände den där septembernatten. En av dem är att hon var dålig i magen och behövde gå på toaletten i källaren. Hon medger att hon har flera minnesluckor efter att ha druckit fem starköl.

Kvinnan har i förhör berättat att hon har ekonomiska problem och att det har brunnit i en av hennes tidigare bostäder.