Prins Henrik njöt av utsikten i Karlshamn

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Prins Henrik av Danmark, som fyller 83 år på söndag, gästade Karlshamn på torsdagen tillsammans med sin hustru, drottning Margrethe.
Foto:Lena Ehring
Prins Henrik av Danmark, som fyller 83 år på söndag, gästade Karlshamn på torsdagen tillsammans med sin hustru, drottning Margrethe.

Iklädd joggingbyxor, svart fleecejacka och basker klev prins Henrik av Danmark i land i Karlshamn.

Besöket var en snabbvisit. Kungaskeppet behövde mer vatten.

Några få utvalda personer hade känt till det i ett par dagar. Kungaskeppet Dannebrog ville göra ett stopp i Karlshamn. Den som tog emot samtalet var hamnkapten Leif Svensson.

– De ville ha hjälp med lotsning och vatten. Jag sa självklart, ni är mycket välkomna.

  Ryktet spreds snabbt på torsdagen. Omkring 100 personer stod längst ut på Piren och väntade på det danska kungaskeppet.

  Samtidigt började det viskas, är den danska drottningen och hennes prins ombord?

  – Det här är unikt, historiskt och trevligt. Vi hoppas få en skymt av någon kunglighet också, säger Karlshamnaren Inger Ekeblad.

  Länge var det ovisst om hennes önskan skulle gå i uppfyllelse. Skeppet tog god tid på sig att lägga till.

  Men så plötsligt ringde det i klockan ombord på Dannebrog. Ut kom han, drottning Margrethes make prins Henrik. Iklädd joggingbyxor, fleecejacka, basker och handskar promenerade han nerför landgången och vinkade till publiken. Några frågor ville han inte svara på.

  – Det gör jag inte, sade prins Henrik till BLT.

  Vid sin sida hade han två män som ledsagade honom bort mot högskolan. Prins Henrik stapplade över kullerstenarna innan han slog sig ned på en parkbänk och njöt av utsikten.

  Under tiden var det full aktivitet på det kungliga skeppet. Besättningsmännen bar ut sopsäckar och rullade ut brandslangen. Detta för att fylla på vatten på skeppet. Karlshamn levererade 20 000 liter till Dannebrog.

  Besöket varade i fyra timmar innan skeppet åkte vidare mot okänd destination. Med ombord fanns då också drottning Margrethe som anslöt till Karlshamn senare under eftermiddagen. På lördag firar prins Henrik och drottning Margrethe guldbröllop. Enligt det danska hovet ska de fira sin 50-åriga bröllopsdag ute till havs.