Kungen snart tillbaka i Mörrum

Mörrum Artikeln publicerades
Foto:Lena Ehring

I höst får Mörrum återigen finbesök.

Kungen är en av deltagarna i ett seminarium om naturturism.

I september gör kung Carl XVI Gustaf ett besök i Mörrum för ett seminarium om naturturism, inbjuden av Sveaskog.

– Det är jätteroligt att hovet intresserar sig. Kungen har ett starkt intresse för skog, natur och turism, säger Ola Söderdahl, ansvarig för jakt och fiske vid Sveaskog och tidigare platschef vid Mörrums kronolaxfiske.

Kungen har så sent som 2013 och 2015 besökt Mörrum. Då var det laxens framtid som diskuterades. I år är det naturturism som kommer att stå i fokus vid seminariet. Ett angeläget ämne, menar Ola Söderdahl.

– Precis som skogsbruket är turismen viktig för landsbygden och avgörande för att hålla den levande, säger han och fortsätter:

– Mörrum är en starkt lysande stjärna på naturturismhimlen och Sveaskog är stolta över Mörrumsfisket, det är vår kronjuvel. Vi kommer diskutera naturturism generellt för hela landet men vi kommer också prata om Mörrum, det är ett bra exempel för här har vi verkligen lyckats.

På seminariet ska deltagarna även prata om hur digitaliseringen påverkar naturturismen och hur man ser på Sverige internationellt. Inbjudna att delta är politiker, entreprenörer och organisationer som arbetar med den här typen av frågor. Programmet är inte spikat ännu men några av talarna som redan nu är klara är Elisabeth Backteman, statssekreterare vid näringsdepartementet, Torsten Jansson från New Wave Group samt representanter från Ekoturismföreningen och Jägareförbundet.

Ida-Maria Rigoll, tämligen nybliven platschef vid Mörrums kronolaxfiske är förväntansfull inför besöket.

– Det känns fantastiskt roligt och det sätter kunglig glans på kronolaxen. Kungen ser vikten av laxfisket som en del av näringen i bygden och för turismnäringen.