Kronofogden ska plocka upp Glassbåten

Karlshamn Artikeln publicerades
Glassbåten skall plockas upp i från innerhamnen. Kronofogden har bestämt ett datum, 19 mars, då den ska plockas upp från platsen vi Östra kajen, där det i dag finns bojer som markerar var den ligger under vattenytan.
Foto: Jonas Gustafsson
Glassbåten skall plockas upp i från innerhamnen. Kronofogden har bestämt ett datum, 19 mars, då den ska plockas upp från platsen vi Östra kajen, där det i dag finns bojer som markerar var den ligger under vattenytan.

Nu har Kronofogden bestämt datum för när Glassbåten ska plockas upp.

Den 19 mars är det dags.

Om inte ägaren Roger Karlsson plockar upp den själv innan dess.

Men innan den 19 mars har Roger Karlsson inte möjlighet att ta upp båten.

– Det här kan vara en lösning, men det beror på vilken kostnad de har kommit fram till, säger han.

Roger Karlsson hade inte vetskap om att Kronofogden hade gjort en upphandling för att lyfta båten. Skulle det bli väldigt dyrt har han svårt att finansiera det. Det har varit svårt att få fram någon som kan göra jobbet säger Roger Karlsson.

– Jag har haft lite olika varianter, men det är trögt.

En svårighet är att det inte går att ställa en tung lyftkran på kajen påpekar Roger Karlsson, så då måste det dit en pråm. Alternativt ser Roger Karlsson möjligheten att en kran står på vägen och drar upp den sjunkna Glassbåten.

– Båten har förmodligen sugit sig fast i dyn, säger Roger Karlsson.

På Kronofogden berättar kronoinspektör Magnus Samzelius att myndigheten påbörjade en upphandling av att lyfta båten när Karlshamns kommun kom in med en begäran om hjälp tidigare i höstas.

– När avtalet är påskrivet av båda parter kan vi underrätta om själva verkställigheten, säger han.

Fram till och med den 19 mars har Roger Karlsson själv möjlighet att lyfta upp Glassbåten påpekar Magnus Samzelius. Annars påbörjar en entreprenör den upphandlade tjänsten att lyfta upp och förstöra det som återstår av den sjunkna båten.

Roger Karlsson hoppas få till stånd en dialog med kommunen. Han understryker att han själv inte har råd att finansiera ett dyrare lyft av Glassbåten.

– Jag vill inte skicka en nota till skattebetalarna, utan jag vill göra rätt för mig, säger han.

Fakta

En bakgrund

I mitten av april för snart två år sedan sjönk Glassbåten när den låg på sin plats vid Östra kajen. Det tog bara fem minuter och sedan var olyckan ett faktum.

Ägaren Roger Karlsson kunde bara konstatera att hans fartyg hade sjunkit.

Ett par veckor senare kunde han plocka upp delar av Glassbåten. Kvar i vattnet blev dock skrovet.

Och sedan dess har kajplatsen vid Östra kajen varit markerad med bojer för att varna andra båtar.

I fjol sade Roger Karlsson att han tänkte plocka upp skrovet under februari månad, men av det löftet blev det ingenting.

I augusti tröttnade Karlshamns kommun och vände sig till Kronofogden. Man hade inte fått in någon handlingsplan av Roger Karlsson.

Källa. BLT.se.

Visa mer...