Körde på fel sida i juletid – med 2,86 alkohol promille i blodet

Asarum Artikeln publicerades

45-åringen körde på fel sida på lillejulafton – och ett prov visade senare 2,86 alkohol i blodet. Men mannen skyller på tandvärk och eftersupning.

Det var dagen innan julafton som vittnen såg ekipaget på riksväg 29. Personbilen framför vinglade kraftigt och körde på fel sida av körbanan.

Polis larmades och en man i 45-årsåldern som sluddrade och luktade starkt av alkohol, greps sedermera i sin bostad och fördes med för provtagningen. Mannen nekade till att ha kört bil, skyllde på en kompis och vägrade göra ett blåstest.

I hans bil hittades öppnade förpackningar av vin, cider och öl. I hans blod mättes 2,86 promille alkohol upp. Och det gjordes ytterligare test någon timme senare, som visade på något sjunkande värde.

I senare förhör ändrade mannen sin historia. Han hade visserligen kört bilen, men inte varit berusad. Han hade trots allt tagit en del vodka i samband med färden, men det var för att rengöra och lindra smärtan i en tand som han hade hål i.

Väl hemma i bostaden hade han fortsatt att dricka - totalt omkring en 70-centiliters vodkaflaska.

Någon förklaring till att alkoholvärdet dock sjunkit i samband med ett andra blodprov har mannen dock inte, och han åtalas nu för grovt rattfylleri samt grov olovlig körning. I det senare fallet erkänner mannen brott.