Kommunen köper mark för mångmiljonbelopp

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Per-Ola Mattsson (S), näringslivschef Mathias Wijk, Gertrud Ivarsson (C) och Paul Hedlund (L) presenterade planerna på torsdagen.
Foto: Lena Ehring
Per-Ola Mattsson (S), näringslivschef Mathias Wijk, Gertrud Ivarsson (C) och Paul Hedlund (L) presenterade planerna på torsdagen.

Kommunen satsar uppemot 35 miljoner kronor på markköp i Jannebergsområdet.

Där vill de se handel, bostäder och en stor idrottsanläggning.

– Vi är beredda att sälja nu.

Det beskedet fick kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) i telefonluren alldeles nyligen av familjen Santesson. Markägarnas besked innebär att kommunen kan köpa 100 hektar mark, cirka 200 fotbollsplaner.

Marken sträcker sig från Jannebergsvägen upp mot avarten till 29:an. Dessutom har kommunen för avsikt att köpa åkermark och skog norr om E 22, mittemot Fridhem, av samma familj.

– När vi får en sådan här möjlighet måste vi handla. Ett sådant här tillfälle återkommer inte, säger Gertrud Ivarsson (C).

Fakta

Markägarnas uttalande

”Beslutet att sälja Jannebergs gård har vuxit fram under några års tid. Vi har fört samtal med den politiska ledningen i kommunen under några månader och kommit fram till en lösning som är attraktiv både för oss och kommunen. Eftersom Karlshamns kommun äger angränsande marker ser vi det som ett led i utvecklingen av området mellan Karlshamn och Asarum.”

Visa mer...

Karlshamn har under en längre tid brottats med att det inte finns mark att erbjuda, samtidigt som företag vill etablera sig i kommunen. Öppningen vad gäller Jannebergsområdet löser många problem.

– Det känns helt makalöst bra! Detta är nödvändigt för oss - våra företag vill växa och vi har företag som vill komma hit. Gör vi inte det här har vi inget att erbjuda till slut, menar Per-Ola Mattsson.

Satsningen pekar på många möjligheter för kommunen, menar kommunalråd Per-Ola Mattsson.
Foto: Lena Ehring
Satsningen pekar på många möjligheter för kommunen, menar kommunalråd Per-Ola Mattsson.

Vad som ska byggas i området är inte bestämt. Men handel och evenemangsanläggningar står på önskelistan.

– En större idrottsanläggning skulle passa in här.

Även bostäder finns med i Per-Ola Matssons tankar.

– 100 hektar är jättestort. Bostadskvarteren inne i Karlshamn är en hektar.

Kommunen har riktat längtansfulla blickar mot Jannebergsområdet i 50 års tid. Först i somras blev det allvar av diskussionerna då markägarna öppnade för en försäljning. Nu startar arbetet med att ta fram köpeavtal, en fördjupad översiktsplan och nya detaljplaner. Kommunalrådet gissar att köpet kommer att gå på uppemot 35 miljoner kronor.

– Vi tar inte pengarna från äldreomsorgen eller skolan. Utan vi tar dem från vårt bankkonto, vi byter papperspengar mot mark. Det blir en tillgång för oss.

Fakta

Frågor och svar

Vad kommer att hända med ridskolan?

Kommunens ambition är att verksamheten flyttar till Tostarp så småningom.

Vad händer med boningshuset på gården?

De som bor där i dag bor kvar tills vidare. På sikt vill kommunen sälja huset.

När tas första spadtaget?

Först när köpeavtal, översiktsplan och detaljplaner är klara. Kommunalrådets förhoppning är att det är klart om två och ett halvt år.

Visa mer...