Kommunen köper travbanan i Tostarp

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Det ska fortfarande bli travtävlingar i Tostarp vid Östersjöfestivalen.
Det ska fortfarande bli travtävlingar i Tostarp vid Östersjöfestivalen.

Koalitionen i Karlshamn tog åtta miljoner kronor ur kassan för markköp – och är nu ägare till en travbana.

– Här ska vi öppna för unga som sysslar med hundsport, säger kommunalrådet.

Ett av de stora besluten på kommunstyrelsens bord var köpet av travbanan. Moderaterna gick emot förslaget med motivering att de inte fått tillräcklig information i ärendet. Men majoriteten fick igenom köpet.

– Vi har haft en dialog kring travbanan under en tid och nu nådde vi en överenskommelse kring villkor och pris. Så nu slog vi till, säger kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

Ska kommunen köra trav på banan?

– Nej. Vi ska skriva avtal med Svenska Travsällskapet för att hålla liv i traditionen med travtävlingar vid Östersjöfestivalen. Men det är inte kommunen som driver travarrangemanget.

Vad ska ni ha en travbana till?

– I dag har unga inom hundsporten svårt att utveckla sin verksamhet. Kommunen vill ju bygga bostäder vid flygklubbens gamla område i Asarum och Brukshundklubben behöver också bättre förutsättningar. Vi tänkte att de skulle få tillgång till travbanan, säger Per-Ola Mattsson.

Köpet kostar Karlshamns kommun åtta miljoner kronor. Och pengarna tar kommunen ur budgeten för strategiska markköp.

– Jag hoppas att allt kan vara på plats med avtal redan vid årsskiftet. Då får hundsporten en bra plats. Här finns lokaler och terräng utanför själva banan som kan användas, säger Per-Ola Mattsson.