Klarade inte att hjälpa dement

Karlshamn Artikeln publicerades

Vårdtagaren var dement och behövde en placering på ett korttidsboende. Men när personen kom dit var personalen inte rustad att hantera situationen.

Anhöriga till den dementa personen behövde avlastning och en utredning för fortsatt vård skulle göras. Det ledde till en placering på ett korttidsboende. Men där hade personalen svårt att hantera personens utåtagerande beteende med oro och aggressivitet.

Vid två tillfällen får polis tillkallas för att kunna ge vårdtagaren medicin och en dag hamnar personen i slagsmål med en annan boende. Efter någon dag på boendet omhändertas personen och får då i stället tvångsvård inom psykiatrin.

Efter händelsen har kommunen gjort en intern utredning, men man kan inte konstatera om det som skett är ett missförhållande. De konstaterar dock att det framöver behövs bättre förberedelser inför mottagande av vårdtagare till korttidsboendet. Personalen ska få kontinuerlig kompetensutveckling för att klara vårdtagarnas behov. Dessutom ska kommunikationen utifrån en vårdtagarens perspektiv utvecklas.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.