Stängd kärnkraft höjde beredskapen

Karlshamn Artikeln publicerades
Karlshamnsverket har höjd beredskap efter att reaktorn Ringhals 2 stängts. Orsaken är det varma havsvattnet.
Foto: LENA EHRING
Karlshamnsverket har höjd beredskap efter att reaktorn Ringhals 2 stängts. Orsaken är det varma havsvattnet.

Rekordvärmen gör att Karlshamnsverket höjer sin beredskap.

Detta när reaktorn Ringhals 2 tas ur drift.

Orsaken är det varma havsvattnet.

Det var när temperaturen på havsvattnet gick över 25 grader som Vattenfall tog beslutet att ta reaktorn Ringhals 2 ur drift. Ringhals 3 och 4 har däremot normal produktion medan Ringhals 1 är avställt för årligt underhåll..

Vattnet används för kylning av kärnkraftverket och när det blir varmare minskar kyleffekten. Vattenfall vill med god säkerhetsmarginal behålla kylförmågan. 25 grader är maxtemperaturen för Ringhals 2.

I och med att den kärnkraftsreaktorn togs ur drift tog Svenska Kraftnät beslutet att beordra Karlshamnsverket, som är ett oljeeldat reservkraftverk, att sänka sin beredskapstid.

– Det ska kunna starta upp ett av sina tre block inom två timmar. Det gjordes i förebyggande syfte om fler reaktorer behöver tas ur produktion, säger Daniel Löfstedt, kommunikatör på Svenska Kraftnät.

Beslutet att höja beredskapen togs under tisdagen. Torbjörn Larsson, pressansvarig på Uniper Sverige, konstaterar att Karlshamnsverket är lagd i beredskap.

– Det innebär att vi ska uppfylla de tekniska kriterierna och att vi är startberedda. Vi ska kunna ha produktion på block 3 inom två timmar från och med klockan 21 under tisdagen, säger han.

Torbjörn Larsson sade att den förhöjda beredskapen gällde fram till och med klockan 23.59 under onsdagen.

– Sedan är det upp till Svenska Kraftnät om de vill förlänga beredskapen eller om de vill avsluta den i kväll, säger han.