Janne Stark får kulturstipendium

Åryd Artikeln publicerades
Janne Stark får Åryds Sparbanksstiftelses stipendium för kulturell och kulturfrämjande insats.
Foto:Marcus Palmgren
Janne Stark får Åryds Sparbanksstiftelses stipendium för kulturell och kulturfrämjande insats.

Gitarristen, skribenten och författaren Janne Stark får Åryd Sparbanks kulturstipendium.

Han belönas för arbetet med sitt uppslagsverk.

Janne Stark befinner sig just nu i Schweiz där han är gästartist i ett bandet Pretty Maids som är ute på julturné. Det är också där han befinner sig när han nås av beskedet från banken att han belönats med deras stipendium på 10 000 kronor.

– Det var en riktigt glad överraskning. Jättekul, verkligen. Det är kul att man uppmärksammas för det man gör, säger han till BLT.

Stipendiet får han för sitt överväldigande stora engagemang och inträngande arbete med att leta fram och sammanställa data om 3 600 svenska band inom en tung genre av rockmusiken samt publicera dem i uppslagsverket The Heaviest encyclopedia of Swedish Hard Rock and heavy metal ever.

    Det mastodontiska verket kom för två år sedan, men intrycket den gjorde på stipendiekommittén har inte bleknat så de bestämde sig för att Janne Stark var rätt man.

    Han hade full koll på att stipendiet fanns, men hade inte själv tänkt att det skulle gå till honom. Men är mycket tacksam. Arbetet med musiken och skrivandet sker helt vid sidan om heltidsarbetet som teknikinformatör på Avalon.

    Musiken tar upp en stor del av hans tid och han älskar att ha många projekt på gång. Förutom julturné, en nyligen släppt soloskiva håller han bland annat på att skriva en ny bok om svenska hårdrockens historia.

    – När jag varit ute och rest får jag ofta frågan varför svenska band är så bra. Då tänkte jag att det ska jag titta på, säger Janne Stark som tycker det är kul att engagera sig i många projekt och samtidigt har svårt att säga nej.