Inga hittade Lill-Babs värdefulla halssmycke

asarum Artikeln publicerades
Här är hjältinnan som återbördade Lill-Babs sedan länge förlorade halssmycke. ”Det betyder jättemycket för mig också - att det hamnade där det skulle”, säger Inga Lindblom från Asarum.
Foto:Bo Åkesson/SVT
Här är hjältinnan som återbördade Lill-Babs sedan länge förlorade halssmycke. ”Det betyder jättemycket för mig också - att det hamnade där det skulle”, säger Inga Lindblom från Asarum.

Lill-Babs sörjde sitt förlorade halsband rejält i över 30 år.

Men till stjärnans stora lycka kom det till slut till rätta – tack vare Inga Lindblom från Asarum.

– Det måste vara väldigt värdefullt för henne. Och det betyder jättemycket för mig också - att det hamnade där det skulle, säger 60-åringen till BLT.

Inga Lindblom var inte en av miljoner som såg senaste avsnittet av tv-showen ”Skavlan”. En resa till Kanarieöarna kom emellan.

Men Barbro ”Lill-Babs” Svenssons rörande berättelse om det förlorade halssmycket som hittade hem har nått henne i efterhand.

Och Inga känner ju väl till bakgrunden.

Den folkkära artisten gjorde smycket med initialerna B och S till sig själv som en tröstpresent i jobbiga tider. Men så försvann det till stort förtret i början av 80-talet och var borta i årtionden - tills förra våren.

Då hörde hjältinnan från Asarum av sig på omvägar.

Hon hade haft smycket i sin ägo ända sedan 1982 - utan att veta vems det var.

– Jag hittade det när jag städade på stadsteatern – exakt var minns jag inte riktigt. Och sådana halsband med bokstäver hade alla på den tiden, så det kändes inte så märkvärdigt. Hade det varit ett guldhalsband så hade man ju lämnat det till polisen.

Smycket blev liggande hemma. Helt bortglömt i perioder - föremål för funderingar i andra. Kunde det ändå inte ha tillhört Lill-Babs - hon som uppträtt med en Lars Forssell-show i Karlshamn i den där vevan?

När artisten blev lättare tillgänglig genom sin Facebook-sida för ett tag sen, chansade Inga med att lägga upp en bild på smycket där.

Det tog skruv.

Snart fick Inga kontakt med Carla Jönsson - Lill-Babs bästa väninna, och som också bor i Karlshamn. Carla agerade mellanhand och för nästan exakt ett år sedan ringde stjärnan själv.

– Hon var jättelycklig och erbjöd hittelön.

Ytterligare belöning väntade omsider. Så sent som i februari fick nämligen Inga och sambon VIP-biljetter till Lill-Babs show i Kristianstad, där hon efter bok- och cd-present specialsjöng Ingas personliga favorit ”Är du kär i mej ännu Klas-Göran?” - trots att den egentligen inte ingick i repertoaren.

Inga Lindblom fnissar, och sammanfattar storyn:

– Det är rätt häftigt. Det där smycket verkade inte så märkvärdigt, men det måste betyda väldigt mycket för Lill-Babs. Numera ser man ju att hon har det på sig i alla möjliga sammanhang.