Industrinätter ska locka fler elever

Sölvesborg Artikeln publicerades
Satsningen på industrinätter ska få elever mer intresserade av att söka sig till industribranschen.
Foto:Lena Ehring
Satsningen på industrinätter ska få elever mer intresserade av att söka sig till industribranschen.

En återkommande industrinatt planeras i Bromölla och Sölvesborg.

Efterfrågan på arbetskraft är stor.

Tanken är att det ska vara ett återkommande event och att det ska erbjudas eleverna varje år.

– Vi kommer att ha en så kallad ”Open Space”. Där kommer det finnas olika yrken presenterade och ungdomarna kommer att kunna lyssna på olika föreläsningar, säger Lottie Mattsson, rektor på Furulundsskolan.

Det kommer att vara obligatoriskt att närvara under ”Open Space” för både åttonde- och niondeklassarna. Själva industribesöken då eleverna slussas ut till de olika industrierna kommer att vara frivillig och erbjudas för niondeklassarna. Datumet är satt till den 28 september.

– Det är inte färdigt vilka industrier som vi ska besöka men det kommer att vara två-tre olika i Sölvesborg och två-tre i Bromölla, säger Lottie Mattsson.

Det finns en stor efterfrågan på arbetskraft just inom detta område. Industrinatten blir ett sätt att visa ungdomarna och deras föräldrar hur det faktiskt ser ut på de olika industrierna i dag.

– Jag tror att många har en förlegad bild om hur det ser ut på industrierna och den är ofta långt ifrån sanningen, säger Per-Anders Green, näringslivschef i Bromölla.

Tanken med industrinatten är att inspirera samt visa hur de moderna industrierna ser ut. Målet är att höja intresset för industriprogrammet samt ge framtida tänkbara sökande ett bättre beslutsunderlag när det kommer till att välja program.