Hon blir ny kulturchef

Karlshamn Artikeln publicerades
Maria Sköldqvist tillträder som ny kultur- och bibliotekschef i Karlshamn i mars.
Foto: Privat
Maria Sköldqvist tillträder som ny kultur- och bibliotekschef i Karlshamn i mars.

Maria Sköldqvist, 49 år, tillträder i mars tjänsten som kultur- och bibliotekschef i Karlshamn.

Som liten hängde Maria Sköldqvist mycket på biblioteket i Järvsö och en del av uppväxten tillbringade hon i skånska Landskrona. Intresset för kultur i olika former har alltid funnits där även om hon i yrkeslivet valt en annan bana. Hon utbildade sig till sjukgymnast och har sedan gjort en chefskarriär, först inom Alviva och sedan 2011 på Försäkringskassan. Karlshamnsbo blev hon 1992.

När tjänsten som kultur- och bibliotekschef annonserades ut, kände hon sig manad att våga prova något nytt yrkesmässigt.

- Det är lite därför jag har sökt det här jobbet. Jag trivs bra i min tjänst i dag men jag känner att jag är redo att ta mig an ett bredare uppdrag.

Hon är väl medveten om att hon inte har någon formell kulturkompetens men att hennes erfarenheter av ledarskap och att leda i förändring kommer väl till pass också i den nya rollen.

- Att leda i förändring är jag tränad i. Jag förstår de bitarna och vet att det både tar och ger energi. Det gäller att skapa möjligheter för medarbetarna att känna trygghet och tillit.

Och då gäller det att som ledare föregå med gott exempel. Det försöker hon göra och betonar att lika viktigt som det är att ha driv framåt, är det att ta sig tid för reflektion och återhämtning.

För henne handlar kultur om möten mellan människor och hon ser flera spännande utmaningar framför sig. Den pågående digitaliseringen är en av dem, integrationen en annan men också mer handfasta som planerna på nytt kultur- och bibliotekshus i Karlshamn.

- Det hade varit spännande att ha en kristallkula och få se hur det ser ut i Karlshamn om fem år.

Maria Sköldqvist beskriver Karlshamns kulturliv som blomstrande och att här finns ett driv som lockar henne. Hon är övertygad om kopplingen mellan kultur och hälsa liksom mellan kultur och samhällsutveckling.

- Jag tar mig an uppdraget med ödmjukhet och känner mig redo för det.

Maria Sköldqvist var en av tre kandidater som valdes ut bland 26 sökande till tjänsten.