Historiskt steg för fabriken i Mörrum

MÖRRUM Artikeln publicerades
Contura Steel var tidigare ett dotterbolag till Ifö. Sedan några år tillbaka är det privatägt och nu ska Slavomir Bernacki och kollegorna tillverka både Ifö-diskbänkar och Olofströmsdiskbänken.
Foto:Bo Åkesson
Contura Steel var tidigare ett dotterbolag till Ifö. Sedan några år tillbaka är det privatägt och nu ska Slavomir Bernacki och kollegorna tillverka både Ifö-diskbänkar och Olofströmsdiskbänken.

Fredagen var en stor dag för diskbänkstillverkaren Contura Steel AB. Nu är det fritt fram för Mörrumsfabriken att använda ett av landets äldsta varumärken - Kronan Olofström.

Två namnteckningar och ett handskak. På några få sekunder var affären officiellt i hamn.

– Det här är jättestort för oss. Det är så himla roligt att använda varumärket, säger Patrik Jarlhage, vd på Contura Steel.

Varumärket - Kronan Olofström - ägs av Volvo Cars och har under åren använts på lyxbilar, tågstolar och köksutrustning. 1927 tillverkades den första rostfria diskbänken med stämplingen Kronan Olofström. I slutet av 80-talet byttes varumärket ut mot Ifö. Nu, 30 år senare återinför Contura Steel Kronan Olofström i fabriken i Mörrum.

  – Spännande! Det är lite som att gå tillbaka till rötterna igen, säger Anders Sund, som ansvarar för diskbänkar och försäljning.

  Kunderna, byggvaruhus och hustillverkare, har länge efterfrågat Olofströmsdiskbänken. Contura Steel hoppas att satsningen ska ge en skjuts framåt för företaget. På sikt kan de komma att bli fler i personalstyrkan, som i dag består av 20 personer.

  Om ett par veckor drar tillverkningen av Olofströmsdiskbänken i gång. Inne i den 4 500 kvadratmeter stora fabriken ska bänkarna pressas, svetsas, poleras och packas.

  – Det här är vår framtid, säger Bert-Ola Nilsson Sohl, produktionschef, medan han visar runt i fabriken.

  Contura Steel tillverkar årligen 15 000 diskbänkar under varumärket Ifö. På storhetstiden under 70- och 80-talet var siffran 250 000 diskbänkar.

  – Vi har kapacitet att tillverka 100 000 diskbänkar. Vi kan ta till fler skift, säger Bert-Ola Nilsson Sohl.