Valet: Nya styret klart – S utan L

Karlshamn Artikeln publicerades
Per-Ola Mattsson (S) är kommunalråd i Karlshamn.
Foto: LENA EHRING
Per-Ola Mattsson (S) är kommunalråd i Karlshamn.

Det är klart hur Karlshamn ska styras framöver.

På måndagen skickade Per-Ola Mattsson (S) ut en pressinbjudan där han hälsar att han under tisdagen ska presentera sammansättningen av Karlshamnskoalitionen. När BLT träffade honom i samband med kommunfullmäktige på måndagseftermiddagen var han fåordig.

– Vi har ett sista möte i kväll (läs måndag).

Kommer karlshamnsborna att känna igen sig i det nya styret?

– Det beror på...

Får ni majoritet med det nya styret?

– Det tror vi.

Blir du kommunalråd i fyra år till?

– Jag tror det, säger Per-Ola Mattsson.

Karlshamn styrs i dag av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Efter valet räcker deras gemensamma mandat dock inte till majoritet i kommunfullmäktige. Tillsammans har de 25. För majoritet krävs 26 mandat. Tidigare har Per-Ola Mattsson sagt att han kan tänka sig ett samarbete med samtliga partier, förutom SD. Och dörren till M har enligt kommunalrådet inte varit "jätteöppen".

En tänkbar konstellation är S (17 mandat), C (5) och MP (2).

Liberalerna, som ingått i en koalition de senaste 16 åren, aviserade sent under måndagen att man tänker sig nästa mandatperiod i opposition.

”Det är en chans för återsamling och ideologisk diskussion. Vi tror nämligen att Karlshamn behöver mer frihet och då behövs också liberalerna. Vi vill se en bättre utveckling, ett bättre företagsklimat, en bättre skola och fler som arbetar. Tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna kommer vi vara en stark och tydlig opposition”, skriver man i ett pressmeddelande.

M, KD och L samlar ihop 15 mandat tillsammans.

SD har 10 och V 2.