Här finns jobb för de som vill göra en insats

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Räddningschefen Melissa Millbourn och brandmannen Hanna Permerup ser gärna fler kvinnor i gruppen. Just nu söker räddningstjänsten i Västra Blekinge ett tiotal nya deltidsbrandmän.
Foto:Bo Åkesson
Räddningschefen Melissa Millbourn och brandmannen Hanna Permerup ser gärna fler kvinnor i gruppen. Just nu söker räddningstjänsten i Västra Blekinge ett tiotal nya deltidsbrandmän.

Räddningstjänsten behöver fler brandmän–kvinnor.

Men självutnämnda superhjältar eller machotyper gör sig icke besvär i västra Blekinge.

– Vi behöver goda människor med omdöme och empati. Människor som vill göra en insats, helt enkelt, säger Hanna Permerup.

Hon är heltidsbrandman på stationen i Karlshamn i Västra Blekinge och en av de 13 kvinnor som bidrar till att kåren är unik på två sätt – hög kvinnorepresentation och en total kvinnlig dominans i chefsledet från räddningschefen till cheferna för operativ och förebyggande enheter samt ekonomen och HR-chefen. Utöver Hanna Permerup finns även sex kvinnliga deltidsbrandmän.

– Vi har utökat antalet kvinnor i räddningstjänsten i Västra Blekinge med minst en ny varje år de senaste åtta åren, säger räddningschefen Melissa Millbourn.

  Hon anställdes som brandingenjör 2009 och i dag är hon högsta chefen. En av hennes uppgifter som chef att påbörja ett omfattande jämställdhetsarbete för att göra kåren till en räddningstjänst för alla.

  – Vi har fått ordning på de konkreta sakerna som kläder till våra kvinnliga brandmän, men vi har fortfarande en del att jobba med när det handlar om attityder, mångfald och inbyggda manliga strukturer, säger Melissa Mellbourn.

  Just nu pågår en intensiv rekrytering för att få in flera deltidsbrandmän och en ny brandinspektör. Det behövs ett tiotal deltidare, främst i Sölvesborg och Mjällby, men även till Olofström.

  – Vi har ett större flöde av deltidare i dag, men det är tyvärr inte lika många nya som söker.

  Flera av de unga deltidare flyttar, börjar studera eller bildar familj och tycker att uppdraget tar för mycket av deras fritid. Just nu är det 26 personer som sökt de tio lediga deltidstjänsterna och det är lite eftersom flera faller ifrån i urvalsprocessen.

  – Alla som går vidare i anställningsprocessen ska genomgå våra tester och sedan går de en grundutbildning hos oss innan vi skickar dem på en sexveckors kurs, säger Melissa Millbourn.

  Vad är det för folk ni vill ha?

  – Helt vanliga människor, män, kvinnor, olika åldrar, men de som ska jobba hos oss måste klara de fysiska testerna och vara inställda på att jobba i grupp och sköta sina jourveckor.

  Varför ska man bli brandman?

  – Det är ett yrke där man gör skillnad på riktigt. Att kunna hjälpa till att rädda någon är en stark upplevelse. Det är variation i jobbet, man lär sig att samarbete och det är lite spännande att vara med på en plats där allting kan hända, säger heltidsbrandmannen Hanna Permerup.

  Brandman

  Detta krävs

  • För en brandman på heltid krävs i regel en två år lång utbildning, SMO = skydd mot olyckor.

  • Deltidsbrandmän gör en sex veckor lång SMO-utbildning. Utbildningarna finns i Revinge och i Luleå, samt internutbildning på hemmastationen.

  • Alla ska klara de fysiska testerna och hälsoundersökning.

  Visa mer...