Han räddade sina grannars liv

ASARUM Artikeln publicerades
Morgonen efter branden sitter det ett avspärrningsband utanför källaren. Källarförråden är förstörda och i lägenheten ovanför är golvet fortfarande varmt och det luktar brandrök. ”Det är ingen som bor där, de skulle precis flytta in”, berättar Joachim Åberg på räddningstjänsten.
Foto:Lena Ehring
Morgonen efter branden sitter det ett avspärrningsband utanför källaren. Källarförråden är förstörda och i lägenheten ovanför är golvet fortfarande varmt och det luktar brandrök. ”Det är ingen som bor där, de skulle precis flytta in”, berättar Joachim Åberg på räddningstjänsten.

Först trodde han att det var inbrott. En halvtimme senare var det fullt pådrag med ambulans, polis och räddningstjänst.

– Grannarna har tackat mig för att jag var vaken, säger mannen som slog larm om branden i Asarum.

Klockan var halv tolv på torsdagskvällen när mannen på Frälsegårdsvägen i Asarum hörde oljud nere från källaren. Hans första tanke var att det var inbrott.

När han kom ned till tvättkällaren fick han syn på en kvinna som förde oväsen och uppträdde berusat.

– Jag ringde polisen, men de dök aldrig upp, berättar mannen.

Trettio minuter senare brann det i källaren och röken spreds i trapphuset.

– Våra rökdykare gick ner i källaren och slog in källardörren. De möttes av en riktigt kraftig gulsvart rök, berättar Joachim Åberg på räddningstjänsten.

Brandmännen lyckades slå ned elden ganska snabbt och samtidigt började en annan styrka evakuera de boende. I huset finns det tolv lägenheter på tre våningsplan, totalt är det ett 20-tal boende.

– Vi evakuerade hälften av de boende med hävare och resten fick stanna kvar i sina lägenheter tills vi hade ventilerat trapphuset så pass mycket att vi sedan kunde ta ut dem det hållet.

Mannen som slog larm och hans grannar väntade på parkeringen utanför huset medan de 17 brandmännen jobbade med branden.

– Det var kallt att stå ute. Efter en stund gick vi till vår samlingslokal, berättar mannen.

Klockan halv fyra hade räddningstjänsten och polisen kontrollerat alla lägenheter och de boende kunde återvända till sina hem.

– Vi gick tillbaka på led allihop så att alla fick känna om de ville bo där eller inte. Kände de någon lukt hade vi fått lösa det, men alla gick in i sina hem igen, berättar Joachim Åberg på räddningstjänsten.

Dagen efter syns inte mycket av nattens dramatik. Det enda som syns på utsidan är spåren i gräsmattan. Det är efter brandbilen som körde fram till huset för att evakuera de boende. Framför källardörren sitter ett blåvitt avspärrningsband så att polisen ska kunna jobba i fred.

I trapphuset luktar det fortfarande skarpt och det sticker i ögonen.

– Vi får väl gå till grannhuset och tvätta nu, säger mannen som slog larm om branden.

Han har fått beröm av grannarna för sin insats.

– Tänk om alla hade legat och sovit och jag inte hade varit vaken. Då hade det kunnat bli ännu värre.

Polisen grep en kvinna i 30-årsåldern i närheten av flervåningshuset. Hon är anhållen misstänkt för grov mordbrand.