”Jag är mallig stolt och tacksam”

Karlshamn Artikeln publicerades
Niklas Holtne är årets Alice Tegnérstipendiat. Här agerar han vid Verateaterns senaste föreställning.
Foto: Bo Åkesson
Niklas Holtne är årets Alice Tegnérstipendiat. Här agerar han vid Verateaterns senaste föreställning.

Niklas Holtne är årets Alice Tegnérstipendiat.

Han gläds över utmärkelsen.

Och är mer produktiv än någonsin.

Den 32-årige Karlshamnsbon är mitt uppe i Verateaterns senaste produktion, Villa! Vovve! Vera!, och föreställningarna är slutsålda fram till februari. Parallellt med dessa föreställningar turnerar Niklas Holtne med Per Dunsös gäng och framför Klasskamrater.

– Det måste finnas en konstant nyfikenhet på vad som ska göras härnäst. Jag vill inte luta mig tillbaka, utan jag är hungrig och har en passion eller ett kall, säger Niklas Holtne.

Det var på tisdagseftermiddagen som årets Alice Tegnérstipendiat offentliggjordes. När BLT når honom är han mycket glad över att ha förärats denna fina utmärkelse, som började delas ut 1964, till 100-årsminnet av Alice Tegnérs födelse den 12 mars 1864.

– Det känns fantastiskt kul! Jag är mallig, stolt, tacksam och glad, säger Niklas Holtne.

Han konstaterar att han trodde att man fick det för lång och trogen tjänst.

– Men när man tänker efter hur mycket jag har gjort, är det kanske för lång och trogen tjänst.

Niklas Holtne har varit aktiv i branschen sedan han gick ut gymnasiet 2006. Efter teaterskola i Göteborg värvade Per Dunsö honom till Musik i Blekinge och sedan har de turnerat runt tillsammans. Verateatern har Niklas Holtne hållit på med i 16 år och han står bakom manus, texter och musik

– Det har blivit en sådan skrivresa om året i 15 år. Nu har jag så smått börjat skissa på något nytt för Verateatern till nästa höst även om det inte finns något beslut om en ny föreställning, säger Niklas Holtne.

I sommar blir det en ny fars på Skottsbergska gården, En riktig hästkur, som är nummer tre i en följetong.

Vad har du för relation till Alice Tegnér?

– Jag är uppväxt med alla hennes låtar. Men framför allt har jag en relation genom att jag är med och förvaltar och ser till att barnmusiken, Per Dunsös barnmusik, får leva vidare.

På luciadagen får Niklas Holtne ta emot Alice Tegnérstipendiet på Rådhuset. Det gör han strax innan det är dags för ytterligare en föreställning med Verateatern.

– Jag kommer aldrig att ha så bra självförtroende som när jag går upp på scenen då, säger Niklas Holtne.

Fakta

Motiveringen

Motiveringen till att Niklas Holtne utsetts till årets Alice Tegnérstipendiat lyder:

Nicklas Holtne får 2018 års Alice Tegnér-stipendium för att han är fruktansvärt rolig, påhittig, kreativ och bjuder på varm galenskap. Niklas är en lokalt förankrad textförfattare, skådespelare, musiker och producent. Hans produktioner i samverkan med andra kulturaktörer sätter Karlshamn på nöjeskartan.”

Källa: Karlshamns kommun.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.