Grov mordbrand utreds på Lindemo

ASARUM Artikeln publicerades
Två tredjedelar av byggnaden blev förstörd i brand under onsdagen. De boende har flyttats över till Migrationsverket i Kristianstad, där det fanns lediga platser.
Foto:Jonas Gustafsson
Två tredjedelar av byggnaden blev förstörd i brand under onsdagen. De boende har flyttats över till Migrationsverket i Kristianstad, där det fanns lediga platser.

Först vid åttatiden på torsdagsmorgonen kunde räddningstjänsten lämna Lindemohemmet i Asarum.

En 19-årig man sitter anhållen misstänkt för grov mordbrand.

Ingen människa skadades, när den u-formade byggnaden började brinna på onsdagsförmiddagen. Brandkåren hindrade fortsatt spridning på asylanläggningen. De som befann sig inne i byggnaden kunde utrymma. Men tillhörigheter och inredning förstördes i lågorna. Ett 60-tal människor blev hemlösa.

Nya boendeplatser fick snabbt ordnas fram under onsdagen. Några platser gick att hitta i andra byggnader på Lindemohemmet. Men flertalet asylsökande fick flytta till Kristianstad, där det fanns tomma platser. Därmed flyttas också ansvaret över för dem från mottagningen i Karlskrona till Kristianstad.

– Vi samarbetar mellan enheterna och vem som ska göra vad, säger Johanna Duhlaku, tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Karlskrona.

Arbetet fortsätter nu med att se över skadorna och förlorade tillhörigheter.

– I övrigt avvaktar vi polisutredningen, säger Johanna Duhlaku.

En 19-årig man som ska ha anknytning till boendet, greps på brandplatsen. Han anhölls under natten misstänkt för grov mordbrand.

– Det finns inte så många nya uppgifter i nuläget. Det har inte gått att göra en teknisk undersökning än, säger åklagaren Malin Niklasson.