Gott, gotti, gott, gott flyttar hem

Karlshamn Artikeln publicerades

Pappersfiguren av bröderna i Gott, gotti, gott, gott reklamen lämnar Karlshamn.

En enhällig jury har bestämt att den ska flyttas till Borrby. Till tvillingarnas gamla mack.

Pappersfiguren med enäggstvillingarna Torsten och Tore Jeppsson i naturlig storlek ska nu skänkas till Skåne och brödernas gamla mack.
Foto: Michael Stenqvist
Pappersfiguren med enäggstvillingarna Torsten och Tore Jeppsson i naturlig storlek ska nu skänkas till Skåne och brödernas gamla mack.

Under flera år på 90-talet var bröderna Tore och Torsten Jeppsson reklamgubbar för Carlshamns mejeri och de flesta kände till ”Gott, gotti, gott, gott”. För ett år sedan fick Sjöfartsmuséet en pappersfigur i naturlig storlek med bröderna Jeppsson i gåva och givaren tyckte att de goa gubbarna skulle hälsa välkomna till muséet.

Men bröderna i kockkläder passade aldrig riktigt in bland sjöfarten och tillsammans med donatorn kom de överens om att hitta en lämpligare plats.

– Vi gick ut i sociala medier och när vi delade den i en grupp i Skåne tog det fart. Bara första dagen hade fler än 12 000 personer klickat på inlägget, berättar Michael Stenqvist på muséet.

Någon ville ha den i fönstret för att titta ut på grannarna och någon annan ville ha den som sällskap i vardagsrummet. De allra flesta ville dock ha bröderna i Borrby på Österlen där enäggstvillingarna drivit mack sedan 1950-talet.

Och precis så blir det. På kulturnatten bestämde juryn, bestående av personal på Sjöfartsmuséet, att bröderna hamnar hos Stefan Jeppsson, Torstens son. Han tog över macken efter sin far och driver den fortfarande. Framöver ska skylten placeras utanför macken.

De busiga och skojfriska bröderna upptäcktes på macken när en fotograf fick fel på bilen och de skojade med honom. Sedan kändisskapet blev de en turistattraktion i hembyn dit busslaster med turisterna kom för att träffa Torsten och Tore.

– Jag träffade dem när jag jobbade som fotograf på BLT på 90-talet och det räckte att jag vände mig om så dök den ena fram och sa, ”Hej, har du sett min bror” och direkt efter kom den andra och sa samma sak. De var busiga och hade humor, minns Michael Stenqvist.

Bröderna gick båda bort 2015.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.