Glassbåten sjönk på mindre än fem minuter

Karlshamn Artikeln publicerades
Glassbåtens ägare Roger Karlsson är besviken efter att båten sjunkit. Nu ska den undersökas, men han är övertygad om att karlshamnsborna har sett det sista av glassbåten.
Foto:Lena Ehring
Glassbåtens ägare Roger Karlsson är besviken efter att båten sjunkit. Nu ska den undersökas, men han är övertygad om att karlshamnsborna har sett det sista av glassbåten.

Glassbåten har sjunkit.

Ägaren Roger Karlsson ser det som godnatt för Sandra af Karlshamn. Men han ger inte upp.

Roger Karlsson blev uppringd om att hans glassbåt låg snett. Ungefär samtidigt larmades Räddningstjänsten att båten hade kraftig slagsida. När de kom fram syntes bara masten och delar av taket. Under vattenytan lyste de gröna och röda borden.

– Den har sjunkit jättesnabbt, inom fem minuter, säger Roger Karlsson när han febrilt jagar dykare som ska hjälpa honom att granska båten.

Han vill veta orsaken och få upp fartyget. Det är en jätteprocedur som kommer att ta tid. Trots att han inte vet säkert känner han sig inställd på att det var det sista vi sett av Sandra af Karlshamn, som fartyget heter.

– Det är godnatt. Det blir skroten, säger han.

Förra gången båten sjönk, 2010, installerade han bland annat larm och länspumpar som går kontinuerligt. Därför tror han att det handlar om något som gått sönder, kanske bordläggning som gör att vattnet strömmat in.

Trots besvikelsen över det inträffade tänker Roger Karlsson framåt och blickar under intervjun snabbt över området. Han spekulerar i en servering på kajen.

– Nu har det hänt och då måste jag titta framåt på en lösning. Jag måste tänka på affärerna, säger Roger Karlsson som har haft en båt på platsen sedan 1990.

Räddningstjänsten såg ingen fara för farleden eller miljön. För säkerhets skull la de ändå i länsar.

– Vi vet att det inte är någon fara. Förra gången sanerades båten så det finns ingenting kvar, men vi gör det av ren säkerhet, säger styrkeledare Joakim Åberg.