Fullmäktige klubbade besparingar

Karlshamn Artikeln publicerades
Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S)  debatterar under budgetfullmäktige. Han fick igenom koalitionens budget, som innehåller besparingar på 50 miljoner kronor för de politiska nämnderna.
Foto: LENA EHRING
Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) debatterar under budgetfullmäktige. Han fick igenom koalitionens budget, som innehåller besparingar på 50 miljoner kronor för de politiska nämnderna.

Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) fick igenom koalitionens budget i fullmäktige.

Den innehåller besparingar för nämnderna på 50 miljoner kronor.

Det kom protester från oppositionen.

Det blev en extra budgetdebatt i fullmäktige på grund av att det är valår i år. Men den budget för 2019 som klubbades på måndagskvällen var annorlunda än den som tog tidigare i höst.

– Det handlar om att ta ansvar för stora utmaningar, säger Per-Ola Mattsson.

Han betonade vikten av bra miljö och ett bra klimat. I den tidigare sammanfattningen han hade gjort över kommunprogrammet för åren 2019-2022 gav han också exempel på saker som var gynnsamma för miljön.

– -Vi hoppas på pågatåg som gör stopp i Hällaryd och i Åryd. Vi kommer också att satsa på cyklism och speciella satsningar för anställda, förmånscyklar. Det kan liknas vid de hem-pc-paket som vi hade tidigare, säger Per-Ola Mattsson.

”Ibland behöver vi slita upp saker med rötterna för att det ska spira på nytt.”

Besparingarna på 50 miljoner kronor som de politiska nämnderna ska genomföra enligt koalitionens budget fick Moderaten Magnus Gärdebring att reagera. Han konstaterade att det var stor obalanser i ekonomin.

– Budgetdisciplinen har inte hållits tillräckligt, säger Magnus Gärdebring.

”Det är en oerhört tuff och stram budget som läggs”

Han påpekade att Moderaterna samarbetat med Liberalerna och Kristdemokraterna när det gäller framtagandet av det egna partiets budget. En del i budgeten var förslaget att sälja Karlshamnsbostäders bostadsområde i Möllebacken, vilket skulle en intäkt på 40 miljoner kronor.

– Det ger oss den buffert vi behöver 2019, säger Magnus Gärdebring.

Sverigedemokraten Björn Tenland Nurhadi betonade att partiets budget innehöll ytterligare pengar för nämnden för barn, ungdom och skola (bus), gymnasienämnden och omsorgsnämnden. Det handlade om 20 miljoner kronor, tolv miljoner kronor och 30 miljoner kronor för respektive nämnd.

– Men vi vill inte ha bokläsning på arabiska på våra bibliotek, säger han.

Lena Sandgren (S), kulturnämndens ordförande, poängterade att det finns forskning som visar att grunden för att lära sig svenska blir bättre för barn som får lära sig sitt hemspråk. Ett passande ämne när sedan de nya svenska medborgarna blev välkomnade i fullmäktiges paus.

Björn Tenland Nurhadi (SD) samråder med sina politiska kollegor under budgetfullmäktige.
Foto: LENA EHRING
Björn Tenland Nurhadi (SD) samråder med sina politiska kollegor under budgetfullmäktige.
Liberalen Bodil Frigren- Ericsson lyssnar på debatten om budgeten. Till vänster sitter Britt Jämstorp (KD).
Foto: LENA EHRING
Liberalen Bodil Frigren- Ericsson lyssnar på debatten om budgeten. Till vänster sitter Britt Jämstorp (KD).
Budget klubbad i fullmäktige
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.