Förslag: Bollhall och konstgräsplan vid Dannfältet

Olofström Artikeln publicerades
Kultur och fritidsnämnden har tagit beslut att anlägga en  konstgräsplan med bollhall vid Dannfältet. Hur utomhushallen ska utformas är däremot inte klart.
Foto: Bo Åkesson
Kultur och fritidsnämnden har tagit beslut att anlägga en konstgräsplan med bollhall vid Dannfältet. Hur utomhushallen ska utformas är däremot inte klart.

Efter en ny utredning föreslås att den uppskjutna konstgräsplanen byggs i anslutning till en ny bollhall vid Dannfältet. Hur bollhallen ska utformas är däremot inte klart. En ändring i detaljplanen för området krävs också.

Planerna på en konstgräsplan har funnits ett tag. Men anläggningen fick läggas på is på grund av Naturvårdsverkets direktiv om att utreda vilka material från konstgräs och andra utomhusanläggningar som orsakar läckor av mikroplast.

Fritidschefen Lorri Mortensen Mates får nu i uppdrag att fortsätta att utreda möjligheterna från alla aspekter såväl ekonomiska som miljömässiga och möjligheter till ökad flexibilitet. Detta sedan Mortensen Mates inför nämndens möte gjort en förberedande utredning om alternativ och utformning.

Intresset är stort bland Olofströms föreningar, skriver Lorri Mortensen Mates, på hur de vill använda en konstgräsplan.

I utredningen redovisar fritidschefen synpunkter och förslag från flera föreningar. Bland annat om storleken på en ny hall. Flera idrottsföreningar, men även fritids- och kulturföreningar, anser att nuvarande hallar inte räcker till. Särskilt när hemmamatcher ska spelas.

Så inför själva igångsättandet av anläggandet av konstgräsplanen gäller det för Lorri Mortensen Mates att sammanställa synpunkterna för se vad som gynnar flera. Hon ska också titta på kostnader för olika alternativ.

– Ett alternativ är att bygga en bollhall som innesluter en konstgräsplan, förklarar Patrik Sjöstedt, ordförande kultur och fritidsnämnden.

– Jag tror att det är många som inte förstår vad en bollhall är, säger han och förklarar att en bollhall exempelvis inte har uppvärmning utan är något som bara har tak och väggar för att skydda mot väder och vind.

– Det är en utomhushall och kan lika gärna vara ett tält runt en konstgräsbana.

Ett hinder att anlägga konstgräsplan på den tänkta marken har oförutsett uppstått. Enligt den nuvarande detaljplanen, är delar av marken så kallad prickad. Därför måste detaljplanen för området ändras. Något som kan ta upp till ett år.

En ansökan om ändrad detaljplan kommer att komma in in i dagarna, den är beställd, enligt Patrik Sjöstedt.

Kultur och Fritidsnämnden beslöt att avsätta investeringspengar till till en konstgräsplan vid Dannfältet. Pengarna finns redan på förvaltningens konto.

– Beslutet nu är att bygga en bollhall med konstgräsplan, säger Patrik.

Men det är fortfarande inte hugget i sten hur bollhall och konstgräsplan utformas. Fritidschef Lorri Mortensen Mates ska fortsatt utreda saken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.