Fler aktörer och fler biljetter när PLX återvänder

Tjärö Artikeln publicerades
Den 31 augusti till 1 september återvänder festivalen PLX Tjärö.
Foto: Gunnel Persson
Den 31 augusti till 1 september återvänder festivalen PLX Tjärö.

Årets PLX Tjärö blir större på två sätt. Besökarna kan bli fler, dessutom deltar fler konstnärer och artister den här gången.

Redan några veckor innan den 31 augusti, då musik- och konstfestivalen drar i gång, hade antalet sålda biljetter nästan nått förra årets totala besöksantal. Den här gången har PLX Tjärö dessutom 200 fler biljetter vilket gör att den kan ta emot upp till 1 000 personer.

Anton Ingvarsson, en av arrangörerna, upplever att även aktörerna är fler. Det beror delvis på att de har haft mer tid på sig att bjuda in artister och konstnärer men också på att de har fått ett större nätverk och att festivalens rykte har spridit sig. Det har bidragit till att flera har hört av sig och velat delta.

– Vi har fått säga nej till många. Det finns inte utrymme att ta in hur många som helst. Framför allt när det gäller musikartister, säger Anton.

Festivalen har även nya inslag i form av videokonst.

– Vi har en stor skärm där vi ska visa videokonst. Några av konstnärerna är på plats och andra har skickat in konstvideor som vi ska visa, säger han.

Nytt är också att konstinstallationerna flyttar till andra platser på ön.

– Det kommer att förändra upplevelsen avsevärt jämfört med förra året.

Bland programmets konstperformance finns det också en annorlunda punkt, Octopos018, art-werk & plain hearty fare. För det står tre konstnärer och en kurator från Tyskland och Nederländerna. Till det kan besökarna anmäla sig i förväg och väl på Tjärö får de sedan en roll och blir en del av en upplevelse som utspelar sig på Tjärö flera 100 år framåt i tiden. Anton menar att programpunkten påminner om ett lajv och att deltagarna får integrera och spela karaktärer.

Det blir fler konstperformance under dagarna men detta är det enda som gränsar till levande rollspel.

– Man får hålla ögonen öppna för det känns som att vad som helst kan hända när som helst.

PLX Tjärö arrangeras den 31 augusti till 1 september.