Festivalamiralen: ”Jag kunde omöjligt säga nej”

KARLSHAMN Artikeln publicerades
På onsdag drar Östersjöfestivalen i gång. Anders Jönsson gör sitt första år som festivalamiral. ”Den största utmaningen är att skapa något för alla. Jag hoppas att vi har lyckats med det.” 2 bilder
Foto:Jonas Gustafsson
På onsdag drar Östersjöfestivalen i gång. Anders Jönsson gör sitt första år som festivalamiral. ”Den största utmaningen är att skapa något för alla. Jag hoppas att vi har lyckats med det.”

Som pojke drömde han om att en dag stå på Östersjöfestivalens stora scen.

Det har han gjort - många gånger.

Nu ansvarar Anders Jönsson för hela kalaset. Han gör premiär som amiral.

Vi möts av en leende Anders. Precis som vanligt. Båda telefonerna ringer och plingar hela tiden, men Anders tar det lugnt och sansat.

– Jag tycker om att ha många bollar i luften - det är det verkligen nu.

Vi är vana att se honom på scen. Antingen på allsångskvällarna i Mörrum - Kul i juli, eller i Nöjeskompaniets Revymix. Många har också mött Mörrumsprofilen i skolkorridoren, men i höstas lämnade han läraryrket efter 24 år. Anders valde att ta sig an sin största utmaning någonsin - Östersjöfestivalen.

När Conny Nilsson frågade Anders om han ville efterträda honom som festivalamiral tvekade han inte en sekund.

– Det är ärofyllt att få göra en festival som har sådana anor. Jag kunde omöjligt säga nej.

Inför 51:a upplagan av Karlshamns folkfest har Anders och hans team gjort en del förändringar. Baltic Song Contest finns inte längre med i programmet, i stället är det schlagerkväll med Christer Björkman och Stjärnglans med Robert Wells. Nytt för i år är Barn- och ungdomsfestivalen i Snäckan och Smakfesten i Näsviken.

– Jag vill inte förändra för förändringens skull. Det handlar om att förbättra. Östersjöfestivalen får inte förlora sin själ.

Musiken kom in i Anders liv när han gick i första klass. Hans mamma tog med honom in i stan, till musikaffären Neba. Där, i källaren, var det kvällskurs i elorgel. Några år senare bytte Anders musikstil. Tillsammans med vännen, och en annan välkänd Mörrumsprofil - Jens U Nilsson, startade Anders ett dansband.

– Jag hoppas att du inte frågar vad vi kallade oss, säger Anders och skrattar.

Mörrumspojkarna slog ihop sina namn - Anders och Jens blev Anjes.

– Vi hade vår egen stil och spelade i bygdegårdar och på 40- och 50-årskalas.

Engagemanget för Östersjöfestivalen startade för drygt 20 år sedan. Anders fick frågan om han ville bli värd, en allt i allo som tar hand om artister och delar ut blommor på scen. Första svaret var nej. Det kändes sisådär med tyskan, något som var ett krav.

– Men man kan inte bli bra på något förrän man ger sig in i leken... I dag kan jag i varje fall ta mig fram på tyska.

Med åren blev det mer och mer uppdrag för Östersjöfestivalen. Anders har uppträtt med Nöjeskompaniet och varit konferencier för flera stora arrangemang - bland annat Baltic Song Contest. I år håller han sig dock bakom kulisserna.

– Det här är det absolut största projekt som jag har organiserat. Jag känner mig laddad och ska njuta - om allt flyter. Det kommer det att göra, jag har bra folk runtomkring mig, säger Anders och ler. Igen.

Det är dags för festivalamiralen att springa vidare. Svara på alla de där samtalen och meddelandena som finns i telefonerna. På onsdag kväll måste allt vara på plats. Då startar Karlshamns stora folkfest.

FAKTA

Anders Jönsson

Ålder: 48.

Gör: Amiral/producent för Östersjöfestivalen, en av grundarna till Nöjeskompaniet.

Familj: Fru, tolvårig son, nioårig dotter.

Bor: Mörrum.

Intressen: Motionera, flugfiska, musik, vara ute med båten.

Äter helst/dricker helst på festivalen: Provar lite av varje/i år - uteslutande mineralvatten.

Missar inte på festivalen: Onsdagskonserten med Faråker, Magnus Uggla och De Vet du, Stjärnglans med Robert Wells på lördagen, karnevalståget och norska artisten Kamferdrops som just nu är aktuell med "Jag trodde änglarna fanns".

Visa mer...