Feriearbete en väg in för unga nyanlända

Asarum Artikeln publicerades
Tjejerna Hadeel Ghazi och Suhaila Alheeb feriearbetar i tre veckor under sommaren. Här är de på plats vid en överväxt gräsmatta i Asarum. I bakgrunden: Kent Jönsson, Martinus Bergqvist och Mikael Jonsson.
Foto:Linus Svensson
Tjejerna Hadeel Ghazi och Suhaila Alheeb feriearbetar i tre veckor under sommaren. Här är de på plats vid en överväxt gräsmatta i Asarum. I bakgrunden: Kent Jönsson, Martinus Bergqvist och Mikael Jonsson.

Suhaila Alheeb vill bli läkare. Hadeel Ghazi vill bli journalist. Men tjejerna börjar karriären med att klippa gräs.

I ur och skur går gräsklipparna varma i kommuninvånarnas trädgårdar. Trädgårdsarbetarna från företaget Resurs i Blekinge ser till att gräsmattorna hålls vältrimmade. I år har tjejerna Suhaila Alheeb och Hadeel Ghazi, båda från Syrien, kallats in för att förstärka gänget. Tjejerna sökte feriearbete på Karlshamns kommun, som samarbetar med företaget, och har nu fått sina livs första jobb.

Suhaila och hennes familj flydde den hårt krigsdrabbade staden Aleppo när bomberna förstörde deras hem. För ett och ett halvt år sen kom de till Sverige och i dag bor de i Karlshamn. Hadeel, som kom till Sverige för tre år sen, bor med sin familj i Mörrum.

– Jag älskar Sverige. Sverige är mitt land också, säger Hadeel.

Suhaila och Hadeel, 17 år, träffades på Väggaskolan där de läser förberedande kurser i svenska inför gymnasiet. Men vägen in till den svenska gemenskapen är inte alltid lätt.

– Vi har inte så många svenska vänner. På Väggaskolan träffar vi mest araber och afghaner, säger Suhaila.

Båda är glada att få feriearbeta under sommaren.

– Det är bra för att vi kan träna på språket och träffa andra svenskar, tycker Hadeel.

Resurs i Blekinge driver en rad integrationsprojekt för att skapa arbete för de som står långt från arbetsmarknaden. Det sker genom att man anställer exempelvis nyanlända inom jobb som trädgårdsarbete, enklare snickeri och måleri. Företaget riktar sina tjänster mot privatpersoner, näringsliv och offentlig sektor som ges möjlighet att få jobbet gjort och samtidigt bidra till en positiv samhällsförändring.

– Den bästa känslan är när de som har jobbat hos oss kommer vidare ut i den privata sektorn. Då har vi lyckats, säger Leif Mattisson, arbetsledare på Resurs i Blekinge.

Nu riktar företaget även in sig mot ungdomar genom att ta in feriearbetare via kommunen.

– Det är något jag hoppas vi kan fortsätta med, säger Leif Mattisson.

Projektet sammanför också människor som kanske inte annars hade träffats, något som kollegorna uppskattar.

– Det behövs mer tjejer här. De är jätteduktiga, säger Mikael Jönsson som klipper gräs tillsammans med tjejerna.

– Det är trevligt med lite omväxling. Det blir mer trivsamt, säger Kent Jonsson, också trädgårdsarbetare.

Nästa mål för tjejerna är att börja gymnasiet. I framtiden vill Hadeel gärna bli journalist och Suhaila vill bli läkare. Men första kliven mot drömjobben går över en gräsmatta i Asarum.