Erbjuder sig köpa skolan för en krona

Åryd Artikeln publicerades
Skolorna kräver omfattande ombyggnad och renovering för att bland annat bli av med asbest och mögel. Men friskolan hoppas på bidrag av kommunen.
Foto: Bo Åkesson
Skolorna kräver omfattande ombyggnad och renovering för att bland annat bli av med asbest och mögel. Men friskolan hoppas på bidrag av kommunen.

Åryds Friskola vill köpa kommunens gamla skolbyggnader för en krona. Dessutom vill de ha ett renoveringsbidrag på upp till tre miljoner.

Lokalerna kräver sanering av mögel och asbest samt renovering och ombyggnad för att elever ska kunna flytta in.

Åryds friskola har nu vänt sig till kommunen om att få ta över de båda gamla skolbyggnaderna för en krona. Samtidigt vill de att kommunen ger den ideella föreningen ett renoveringsbidrag på mellan 2,5 till 3 miljoner kronor.

Pengarna är samma summa som de värderat att de får i kostnader för att renovera upp och bygga om dem så att eleverna och personalen kan flytta in. Detta efter besiktning och en granskning av Miljöförbundet för att se till att aktuell lagstiftning uppfylls.

– I dagsläget är byggnaderna inte i sånt skick att det går att bedriva skola. Byggnaderna står också på ofri grund vilket begränsar möjligheten att belåna byggnaderna, skriver Johan Olsson, ordförande, till kommunen.

Värmesystemet behöver bytas i båda byggnaderna, precis som brandsystem och utrymningsvägar. Ventilationen behöver bytas i den röda byggnaden. Fler toaletter och städutrymmen behövs i huvudbyggnaden och i denna finns också asbest och fukt- mögelskador som måste åtgärdas. Dessutom måste alla fönster i huvudbyggnaden renoveras.

– Vi uppskattar att det kostar 2,5 till 3 miljoner. För att nå den nivån krävs en stor ideell insats och det är vi beredda på, skriver Johan Olsson vidare.

Kommunens vinst skulle bli att slippa drift och underhåll. En eventuell rivning har föreningen räknat ut skulle kosta lika mycket som renoveringen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.