Englesson lämnar - då faller mandaten

Karlshamn Artikeln publicerades
Anders Englesson har varit en flitig talare och drivit Miljöpartiets frågor hårt i kommunfullmäktige. När han nu lämnar så tappar partiet tre mandat.
Foto: LENA EHRING
Anders Englesson har varit en flitig talare och drivit Miljöpartiets frågor hårt i kommunfullmäktige. När han nu lämnar så tappar partiet tre mandat.

När Anders Englesson lämnade kommunisterna innan valet 2006 rasade deras mandat.

Nu hoppar han av som frontfigur i Miljöpartiet - då tappar de tre mandat.

Anders Englesson är besviken och missnöjd efter valet. Som han ser det har Miljöpartiet varit aktiva och drivit igenom frågor i Karlshamn som cykelpolicy och att avloppen ska rensas från läkemedel och bakterier. Viktiga frågor som väljarna inte verkar ha uppskattat. De har också varit aktiva och debatterat i talarstolen

– Det känns inte bra alls. Vi har genomfört en hel del som vi är stolta över, medan SD har sju personer som suttit i fullmäktige som krukväxter utan att göra någonting, säger Anders Englesson. Det är inte rättvist.

Att partiet skulle ha drabbats av Englesson-effekt, att han själv lämnar sina uppdrag, tror han inte stämmer. Även om det var precis samma sak som hände när han lämnade kommunistiska partiet 2003. Vid valet 2002 fick kommunisterna sex mandat. Men vid nästa val, 2006, utan Anders Englesson, tappade de fyra mandat. Nu tappar Miljöpartiet tre mandat.

– Det är en tillfällighet, säger Anders Englesson som tror att söndagens valresultat är något som har hänt någon annanstans än i Karlshamn.

Han är kvar i Miljöpartiet än så länge och avslutar uppdragen vid årsskiftet. Vad som händer sedan vet han ännu inte.

Anders Englesson jämför Sverigedemokraterna med krukväxter och ifrågasätter deras insatser och åsikter.

– Jag tror faktiskt att inte de som har röstat på dem vill ha det så. Det är helt fjärmade från verkligheten och deras politik innebär bara elände. Det är som att gå tillbaka till 30- och 40-talet, resonerar Anders Englesson.

– Valet är ett misslyckande. Det är ett misslyckande för skolorna, för medierna och för politikerna, fortsätter han.