Efter jätteförlusten väntar en nyordning

Karlshamn Artikeln publicerades
Back stage - festivalsamordnare Daniel Svensson och festivalkommitténs ordförande Christel Friskopp (S) på Rådhustrappan 50 meter från platsen där Anastacia inte drog den publik man räknat med.
Foto: LENA EHRING
Back stage - festivalsamordnare Daniel Svensson och festivalkommitténs ordförande Christel Friskopp (S) på Rådhustrappan 50 meter från platsen där Anastacia inte drog den publik man räknat med.

Redan nu är det klart att Östersjöfestivalens ekonomiska beslut kommer att landa direkt i kommunstyrelsen. Men troligen väntar också andra förändringar.

– Vi är jättenöjda med allt kring festivalen- utom ekonomin.

På fredagseftermiddagen mötte festivalsamordnare Daniel Svensson och festivalkommitténs ordförande Christel Friskopp (S) pressen för att ge sin syn på artistfloppen Anastacia.

Med en festivalbudget på 3,3 miljoner kronor räknar man med en förlust på 1,5 miljoner när bokslutet är klart i december.

Det var inte festivalkommittén själv som bokade Anastacia utan man köpte in tjänsten från ett eventbolag. Förhoppningarna var stora på artisten som affischnamn till den så kallade ”onsdagskonserten” som är tradition på festivalen. Det är också den enda konserten som kräver biljettköp.

– Det här gick tyvärr inte hem, konstaterar festivalkommitténs ordförande Christel Friskopp. När tiden för förköp gick ut var bara 1 600 biljetter sålda.

Det hade behövt vara mer än det dubbla. Men vid det laget var det för sent att göra något.

Biljetterna var jämförelsevis billiga och såldes för 340 kronor, men i relation till att alla andra uppträdanden på Östersjöfestivalen är gratis räckte Anastacia inte till.

Christel Friskopp har funnits i festivalkommittén i åtta år när kommunstyrelsen nu har beslutat att lägga ner den.

– Jag kan inte säga att jag jublar. Det har varit ett jätteroligt arbete som jag gärna hade fortsatt.

Om hon får fortsatt förtroende att arbeta med festivalen i dess nya organisation med tät koppling till kommunstyrelsen vet hon inte. Inte heller vet hon om man på någon nivå i kommunen tappat förtroendet för eventarrangören.

– Nej det har jag inte hört något om.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.