"Det känns overkligt"

Karlshamn Artikeln publicerades
Maj-Lis Olsson är ett nytt tillskott på Konstrundan i Blekinge.
Foto: Stina Pettersson
Maj-Lis Olsson är ett nytt tillskott på Konstrundan i Blekinge.

Maj-Lis Olsson är ett av de nya namnen på årets konstrunda i Blekinge. Hon fick en plats tack vare en jurybedömd utställning.

– Det kändes helt otroligt, säger hon.

Tidigare har Maj-Lis Olsson vävt, stickat, växtfärgat och tovat och hade länge en gammal dröm om att när hon gick i pension skulle hon börja måla. Men när sedan en nära anhörig till henne dog innan sin 65-årsdag insåg Maj-Lis att hon inte kunde skjuta på sin dröm tills hon blev pensionär. Därför började hon måla. Sedan dess har det rullat på och bara blivit roligare. Första gången hon ställde ut var under en amatörutställning år 2010.

Numera går hon på någon kurs varje år. Med tiden har hon hittat sin stil och insett att hon gillar att jobba med stora penslar och vatten.

– Jag gillar inte det lilla petiga, säger Maj-Lis.

Det hon tycker är roligt med att måla är spänningen i att se vad som händer.

– Jag har provat olja och akryl. Men med akvarellpigment kombinerat med mycket vatten händer det egna saker. Det är spännande. Det är skillnad jämfört med att måla torrare där du styr allting själv.

Hon inspireras av abstraktioner av naturbilder, textrader och hus. Dessutom målar hon ofta i serier där alla tavlorna har samma utgångspunkt.

Detta är första gången hon deltar under konstrundan. Det fick hon chansen att göra genom en jurybedömd utställning. Juryn valde ut henne som en av de konstnärer som får medverka.

– Det är oerhört hedrande att få vara med.

Under samlingsutställningen på Kulturcentrum i Ronneby kommer hon att visa några av sina nyare tavlor. Där visas något från samtliga deltagande konstnärer mellan den 4 och 24 maj. Under själva konstrundan den 11 till 12 maj öppnar Maj-Lis upp sin ateljé i hemmet i Karlshamn.

– Det är fantastiskt att veta att jag har ytterligare ett tillfälle att hålla ateljén öppen och visa verk för fler människor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.