De hoppas på välbesökt jobbmässa

Karlshamn Artikeln publicerades
 Therese Assarsson och Hanna Hermansen, arbetsförmedlare, Karlshamn, Ung framtid samt Lasse Hansson, Chiquita Persson och Stephan Anderzén, Navigatorcentrum, Karlshamns kommun. De ser fram mot årets sommarjobbsmässa, där ungdomarna kan träffa många arbetsgivare.
Foto: Peter Nyberg
Therese Assarsson och Hanna Hermansen, arbetsförmedlare, Karlshamn, Ung framtid samt Lasse Hansson, Chiquita Persson och Stephan Anderzén, Navigatorcentrum, Karlshamns kommun. De ser fram mot årets sommarjobbsmässa, där ungdomarna kan träffa många arbetsgivare.

Snart är det dags för sommarjobbmässa på Netport.

Det finns 650 sommarjobb att söka.

Och i år deltar flera större företag.

På plats under den två timmar långa mässan den den 24 januari kommer bland annat Södra Cell, Coop, Ica, City Gross, F17 och Post Nord att vara med. Men även flera assistansbolag.

– Vi har fått en bred blandning av företag inom olika branscher, säger Therese Assarsson, arbetsförmedlare, som jobbar i projektet Ung framtid.

Karlshamns kommun är en stor arbetsgivare, som bara inom omsorgen behöver ha in 500 sommarvikarier. Därför är också representanter från kommunen representerade under sommarjobbmässan.

– I år kommer sju enhetschefer, säger Chiquita Persson, Navigatorcentrum, som gläds över att kommunen ökat antalet representanter från år till år.

Tanken med mässan är att ungdomarna ska kunna möta arbetsgivare som har behov av sommarvikarier. De kan till och med bli stylade av frisörelever och fotograferade av ett UF-företag för att få nya fotografier till sina cv:n.

Totalt är det 18 företag anmälda till mässan, vilket är ungefär samma antal som i fjol. Då kom cirka 450 besökare, vilket var 150 personer mer än första året.

En vecka innan, den 17 januari, kommer det att hållas en förberedande dag för arbetslösa ungdomar mellan 16 och 29 år på Netport. Då kommer de att få möjlighet att träna intervjuer och skriva cv:n och personliga brev inför mässan.

Utöver sommarvikariaten kommer det även i år att finnas så kallade feriejobb att söka för 17- till 18-åringar. Det kommer att erbjudas cirka 150 sådana arbeten, vissa är lite speciella, som att dansa eller att informera om att inte röka. Nytt för i år är ungdomar ska få intervjua andra unga om hur de tänkte kring sina sommarjobb.

Det handlar om att tänka normkritiskt.

–  I första hand handlar det om kön, exempelvis tjejer i byggbranschen eller killar inom barnomsorgen. Vi vet att de är välkomna, men kände de sig välkomnade, säger Chiquita Persson.

Det kan även handla om religion konstaterar hon. Det är ett regionalt projekt som vardera kommun i länet hanterar.

Fakta

Deltagande företag

Dessa företag har anmält sig till årets sommarjobbbsmässa på Netport den 24 januari:

First Hotell, VMAB, Hotellbaren, Ica Kvantum, Post Nord, Stora Coop, Södra Cell, Karlshamns kommun, Fixa Assistans, Viron, Cura Individ, City Gross, Tidningsbärarna, Skill, F17 Blekinge Delikatesser, McDonalds, Securitas och Vägga Rökeri.

Visa mer...