Brandmän övar för att klara verklig fara

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Plötsligt händer det. Elden får syre och slår ut i lågor nära brandmannen. Varje sekund inne i ett brinnande hus handlar om gott omdöme, riskmedvetenhet, kommunikation och allt i syfte att rädda människor.
Foto:Bo Åkesson
Plötsligt händer det. Elden får syre och slår ut i lågor nära brandmannen. Varje sekund inne i ett brinnande hus handlar om gott omdöme, riskmedvetenhet, kommunikation och allt i syfte att rädda människor.

Röken är den farliga fienden vid brand. Det räcker med ett par andetag för att bli medvetslös.

Räddningstjänstens prio ett är att snabbt få ut människor.

Räddningstjänstens övningsplats i Vekerum har byggts ut och byggts om samt kompletterats med en tågvagn och en omkullvält buss. Övningshuset har fått två våningar och det finns krockade bilar som kan klippas upp för att personalen ska kunna öva på att få ut skadade vid trafikolyckor. Kort sagt, här kan allt hända. Övningsplatsen är det viktigaste området som räddningstjänsten i Västra Blekinge har för att simulera verkligheten och förbereda brandmännen på de värsta scenarier man kan tänka sig.

– Det brinner i en villa. Vi får veta att det finns två vuxna och ett barn i huset. Vi har placerat de två 70 kilo tunga dockorna på en våning och barndockan ligger lite gömd i ett rum på andra våningen, berättar Per Lindberg som är en av de två övningsledarna.

  I dag övar brandmännen på en ny metod som har blivit allt vanligare när de ska gå in i ett brinnande hus. I stället för att krypa fram i de rökfyllda rummen medan elden tilltar i styrka, har rökdykarna sitt första fokus på att lokalisera brandhärden och slå ner den.

  – Alla jobbar nu med en värmekamera. Den är ett fantastiskt hjälpmedel för att snabbt hitta branden. Man kan jobba med kameran inne i huset men även komplettera med sökning på väggarna utifrån, förklarar Per Lindgren.

  Prio ett är alltid att göra livräddande insatser. Men med hjälp av värmekameran kan brandmännen jobba på två fronter samtidigt: hitta elden, isolera den och slå ner den och samtidigt skapa en bättre miljö inne i huset.

  – Finns det människor i huset är det röken som är den farliga faktorn. Ett par andetag kan göra dig medvetslös och det gäller att ventilera bort röken så fort som möjligt, säger övningsledare Hanna Permerup.

  Och precis i den ordningen sker övningen. Deltidskåren från Sölvesborg larmas och kommer till platsen ungefär samtidigt som röken börjar bolma ut från övningshuset. De får sina instruktioner och sedan går rökdykarna in i det brinnande huset med sina värmekameror och ficklampor.

  Hela scenen är som tagen ur en film. Röken, som stiger mot den svarta natthimlen, spär på bilden av katastrof och för att BLT:s fotograf ska få en chans att se den miljö som brandmännen jobbar i, öppnas ett fönster och lågorna slår ut.

  Det är vackert, lite kusligt och ibland även farligt.

  – Det finns risker i det här yrket, absolut. Men vi som jobbar på en brandplats har väldigt stor kunskap om det vi gör. Vi har alltid en styrkeledare som fortlöpande bedömer risker och vi kommunicerar hela tiden mellan oss genom radion, säger Hanna Permerup.

  Heltidsanställda brandmän övar 150 timmar per år och deltidsbrandmännen har 50 övningstimmar. Och alla brandmän genomgår en årlig hälsotest och läkarundersökning.

  Vad skiljer dagens bränder från förr?

  – Nya hus har öppen planlösning. Det är snyggt, men absolut fel sett ut brandsynpunkt. Man kan inte stänga dörren om en brand. Elden sprider sig direkt till hela huset, vilket innebär en risk för människor som finns i huset, säger Per Lindberg.

  Ett annat problem är att folk har börjat slarva med sina brandvarnare. De glömmer att kolla batterierna och trots alla uppmaningar om att inte ladda mobiler och surfplattor på nätterna lyssnar folk inte på det rådet.

  Dagens hus är också möblerade på ett annat sätt än förr med soffor och stoppade möbler, kuddar och textilier lite överallt. Sådant sätter fart på elden.

  Övningen avslutas med en genomgång som även den är ett led i att hämta ny kunskap.

  – Rätt vad det är blir larmet på riktigt och då kan vi det här.

  Fakta

  Om räddningstjänsten

  Räddningstjänsten i Västra Blekinge är ett kommunalförbund som bedriver räddningstjänst i medlemskommunerna Karlshamn, Sölvesborg och Olofström.

  • Heltidsbrandkår finns i Karlshamn.

  • Deltidsbrandkårer finns i: Svängsta, Olofström, Sölvesborg och Mjällby.

  • Brandvärn finns i Kyrkhult.

  • Som deltidsbrandman har du beredskap en vecka åt gången, antingen var tredje eller var fjärde vecka. Du ska kunna ta dig till din brandstation under dygnets alla timmar inom en viss föreskriven tid.

  Visa mer...