Blekingsk filmarduo i Smålands skogar

Karlshamn Artikeln publicerades
Johan Cederholm och Mikael Berglund från reklamfilmsbyrån Cinematik tillbringade juli månad i Växjö för att filma långfilmen ”Han hette Harald”.
Foto:Cinematik
Johan Cederholm och Mikael Berglund från reklamfilmsbyrån Cinematik tillbringade juli månad i Växjö för att filma långfilmen ”Han hette Harald”.

Johan Cederholm och Mikael Berglund jobbar i vanliga fall med reklamfilm. Men i sommar har de jobbat med långfilmen ”Han hette Harald”, inspelad i och utanför Växjö.

Det var för två år sedan som Johan Cederholm och Mikael Berglund blev kontaktade av producenten och manusförfattaren till ”Han hette Harald”, Martina och Julian Jukas. De ville anlita Cinematik för att sköta A- och B-foto under inspelningen av filmen.

Långfilmen ”Han hette Harald” är en komedi om den småkriminelle Harald som sitter i rullstol. En dag besöks han av en dotter han inte visste att han hade som behöver hans hjälp. Bakom filmproduktionen står Epictures Studio och den nybildade ideella föreningen Identic Films som ska stärka intresset för film i Kronoberg.

Johan Cederholm och Mikael Berglund startade filmarföretaget Cinematik sommaren 2010 efter att de lärt känna varandra på Blekinge Tekniska Högskola. De har mest ägnat sig åt reklamfilm och informationsfilmer för företag. Men vid sidan av har de spelat in kortfilmer och novellfilmer under många år.

    Inspelningen i Växjö och trakterna kring Villtofta tog ungefär en månad.

    – Det har varit kul att jobba med nya människor. Många engagerade sig ideellt och tajmade inspelningen med sin semester, säger Mikael Berglund. Exempelvis kom många av skådespelarna från teatergruppen Dramatörerna i Växjö.

    – Även om det inte var vår egen produktion så har det varit spännande och utvecklande att jobba med filmen, tillägger Johan Cederholm.

    Nästa steg i produktionen är att klippa en teaser och söka mer finansiering. Produktionsgruppen hoppas kunna släppa den under 2018. För Johan Cederholm och Mikael Berglund som de senaste åren varit ganska upptagna med att spela in reklamfilm åt diverse företag och offentlig sektor i Blekinge så har det gett mersmak.

    – Vi har inte riktigt haft tid att spela in egna kortfilmer på ett tag, men vi har ett färdigt manus som har fått ligga ganska länge.