Biblioteket flyttar till Piren

Karlshamn Artikeln publicerades

Biblioteket ska flytta till Östra piren.

De nya lokalerna placeras i etapp fem.

Bygget kan vara klart hösten 2020.

Det beskedet gav Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd, efter kommunstyrelsens sammanträde. Det har varit många turer sedan biblioteket flyttade från de gamla lokalerna på Ågatan till hälften så stora lokaler i Citygallerian. Personalen har efterlyst besked om framtiden efter att det planerade bygget av ett kultur- och bibliotekshus flyttats på framtiden.

– Biblioteket ska få finnas i etapp fem på Östra piren. Vi plockar bort kulturhuset i en överskådlig framtid, säger Per-Ola Mattsson.

Det är det rådande ekonomiska läget som tvingat politikerna att skjuta på ett framtida kulturhus, om det ens blir av. För att få fart på processen med biblioteket föreslår man nu fullmäktige att det får inrymmas i den nya byggnad som ska uppföras.

–  Att sätta det i etapp fem innebär att vi fyller upp det huset direkt. Biblioteket får cirka 2 000 kvadratmeter stora lokaler, vilket är ungefär en tredjedel av ytan i huset, säger Per-Ola Mattsson.

I Citygallerian är ytan på omkring 1 000 kvadratmeter. På Ågatan hade biblioteket omkring 2 000 kvadratmeter yta.

– Men det här behöver inte betyda att vi lämnar Citygallerian. Det är ett fantastiskt läge, säger Daniel Wäppling.

Han konstaterar också att det kan komma att bli en sjätte etapp på Östra piren istället för ett nytt kulturhus. Detta om efterfrågan på utrymme i femte etappen är stort hos näringslivet när biblioteket finns där.

– Då kan den bli för kontor, säger Daniel Wäppling.

Den ökade driftskostnaden för biblioteket i nya lokaler blir cirka 15 miljoner kronor per år.

Vad gäller musikskolan är det akut med lokaler. Där ska kommunen antingen se om det går att rusta upp nuvarande lokaler eller om det behövs en alternativ lokal

– Man behöver fixa till lokalerna eller hitta ett annat hus, säger Daniel Wäppling.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.