Alla nyheter i en app

Karlshamn Artikeln publicerades

Morgondagens nyheter läser man i mobilen. Det menar Jenny Karlsson och Oscar Nelson, redaktörer för en kommande nyhetsapp.

I en av konferenssalarna på Tjärö berättar Jenny Karlsson och Oscar Nelson om vad de hoppas ska bli framtidens stora nyhetsförmedlare. De är redaktörer på en app som tar med nyheter från alla möjliga tidningar.
– Det ska ta mindre tid för människor att leta nyheter och ge mer tid att läsa dem, säger Jenny Karlsson.

Tillsammans med sju andra redaktörer väljer de ut nyheter som de skriver kortversioner på och graderar. Sedan länkar de till tidningen som publicerade nyheten och lägger in det i appen. Nyheterna presenteras i appen efter nyhetsvärde och sorteras under en rad kategorier.

Den tilltänkta användaren är en nyhetstorsk, men kan lika gärna vara vem som helst som är intresserad av riksnyheter.
– Vi riktar inte in oss på någon nyhetselit. Det ska vara enkelt att använda appen, säger Jenny Karlsson.

Flera av Sveriges tidningar erbjuder redan nyhetsappar, skillnaden med Omni är att den erbjuder och länkar till material från flera tidningar.
– Tanken är att samla allt innehåll på ett ställe, Oscar Nelson.

Omni ägs av den norska mediekoncernen Schibsted, som även äger Aftonbladet och Svenska dagbladet. Att de tidningarna skulle få fler länkar eller särbehandlas på något sätt tror inte Oscar Nelson kommer att ske.
– Det riskerar att sänka vår trovärdighet, säger han.

Appen finns tillgänglig för Iphone-telefoner i september. Om den ska byggas ut till en webbversion eller när den ska finnas tillgänglig för Android-telefoner återstår att se.
– Man måste börja någonstans, säger Oscar Nelson.