16-åring döms för penningtvätt

Karlshamn Artikeln publicerades

16-åringen misstänktes ha handskats med pengar från kriminell verksamhet, och åtalades för penningtvätt. Under tisdagen kom tingsrättens beslut.

16-åringen döms till 40 timmars ungdomstjänst – en påföljd som även rör narkotikabrott och olovlig körning. Brottet bedöms som penningtvättsförseelse, vilket är lindrigare än rubriceringen penningtvätt.

Pojken har i förhör berättat att han träffade tre för honom okända män på torget i Karlshamn en eftermiddag i april 2018.

Männen ska ha frågat honom om han kunde hjälpa dem att ta ut pengar. För besväret skulle han få 500–600 kronor.

Männen ska ha följt med honom till en uttagsautomat, fört över 15 000 kronor till hans konto och låtit honom ta ut pengarna.

Tingsrätten menar att pojken borde ha anat att pengarna kom från brottslig verksamhet och dömer honom alltså för penningtvättsförseelse.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.