Kalmar

Brand under kontroll – minskade avspärrningar

Kalmar Artikeln publicerades

Giftig rök spred sig över stora delar av Kalmar med anledning av en brand i en industrilokal på måndagen.

På tisdagsmorgonen skrev kommunen på sin hemsida att branden i princip är släckt och att brandinsatsen håller på att avslutas. Avspärrningarna hade då börjat krympa.

Vid lunchtid bekräftade räddningstjänsten att branden var helt släckt.

Under morgontimmarna gjordes en ny utvärdering av situationen. Enligt Kalmar kommun ska det inte vara några problem att ta sig till jobb eller skola under tisdagsmorgonen, såvida lokalerna inte ligger inom avspärrat område. Och rekommendationen till boende i närområdet att hålla sig inne med stängda dörrar, fönster och ventilation har hävts.

– Det utförs en form av eftersläckning. Men branden är under kontroll, om inte helt släckt nu, uppger Kenneth Emriksson på räddningstjänsten, vid klockan 05.05.

Vid 08.50 kom informationen om att brandinsatsen höll på att avslutas.

– Branden är i princip släckt och brandinsatsen håller på att avslutas. Sedan har vi saneringsarbetet kvar, säger Anna Jonsén vid trygghets- och larmcentralen (TLC) i Kalmar.

Vid lunchtid var branden helt släckt.

Hur ska saneringsarbetet gå till?

– Det har jag tyvärr ingen information om. Räddningspersonalen har precis åkt dit igen, säger Anna Jonsén vid 09.15-tiden.

Stora delar av avspärrningarna i området har hävts under morgonen. Nu är det bara ett mindre område direkt i anslutning till den drabbade byggnaden på Torsåsgatan som är avspärrat.

Avspärrningen kommer troligtvis att finnas kvar under hela tisdagen.

Enligt Kalmar kommuns hemsida är det bara ett mindre avspärrat område som återstår kring den drabbade byggnaden. Den röda linjen på bilden visar området som fortfarande är avspärrat.
Foto: Kalmar kommun
Enligt Kalmar kommuns hemsida är det bara ett mindre avspärrat område som återstår kring den drabbade byggnaden. Den röda linjen på bilden visar området som fortfarande är avspärrat.

Polisen har upprättat en anmälan gällande mordbrand och en teknisk undersökning ska genomföras så fort som möjligt.

Det var vid 16-tiden på måndagen som en brand bröt ut i företaget Lackeby Products lokaler med kraftig rökutveckling som följd. ”Frätande lut, betbad brinner fortfarande”, stod det i larmet.

Med anledning av den giftiga röken utfärdade räddningsledaren ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

”Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, stod det i meddelandet.

 

Vid 17.30-tiden jobbade polisen med att utrymma närliggande verksamheter, bland annat Giraffens köpcentrum.

– Det pågår en ganska omfattande evakuering av privatpersoner och över huvud taget all bebyggelse som kan tänkas vara träffat av den här farliga röken. Ett större köpcentrum har också evakuerats, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisens region Syd.

Polisen klassade situationen som en särskild händelse och gick upp i stabsläge. Omkring 30 poliser fanns på plats tillsammans med ett stort antal brandmän.

– Det är en väldigt besvärlig brand, en besvärlig situation för brandmännen eftersom det är så giftigt. Det är väldigt mycket giftig rök inne i lokalen. Även om det inte är den här stora rökpelaren längre är det fortfarande mycket giftiga gaser i luften och vi fortsätter att uppmana folk att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar, säger Sara Svensson, kommunikatör på Kalmar kommun, vid 18.45-tiden.

Vid 20-tiden pågick släckningsarbetet fortfarande och man inväntade experter, med erfarenhet av kemikalieutsläpp, från Perstorp i Skåne.

– Det är olika ämnen och mycket giftiga gaser så då har man valt att ta in ett gäng med kemresurser från Perstorp, som ska kunna det här med kem väldigt bra, säger Sara Svensson.

Det fanns inga uppgifter om personskador till följd av branden.

– Det har varit lugnt. Vi har inte fått några rapporter om personskador och det är ett mycket litet antal som har sökt sig till sjukhuset i Kalmar, sade Sara Svensson.

Vid 21- tiden kunde evakuerade återvända till sina bostäder och senare anlände kemresurserna från Perstorp.

– I själva industribyggnaden är det väldigt mycket giftig rök, men det har inte kommit ut lika mycket nu. De boende kan som sagt komma tillbaka till sina bostäder, där har man bedömt att det inte är någon fara längre. Däremot bör man inte ta sig närmare brandplatsen, uppgav Sara Svensson.

Hur har släckningsarbetet varit?

– Det har varit väldigt besvärligt. Eftersom det har varit så mycket kemikalier måste man ha kemdräkt på sig. Man kan inte gå i en brand med en kemdräkt, så det har varit väldigt besvärligt för de som har jobbat med den här branden, sade Svensson.

Så här såg det ut från parkeringen vid Ica Maxi på måndagseftermiddagen.
Foto: Privat
Så här såg det ut från parkeringen vid Ica Maxi på måndagseftermiddagen.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.