Insändare BLT

Insändare BLT Artikeln publicerades

”Vi lovar att akuten i Karlshamn fortsatt kommer att vara öppen nattetid”. Ja, så sa Marie Sällström (S) och hennes partikollega Kalle Sandström (S) inför valet 2010. Jag, liksom säkert många andra väljare, valde att tro på detta och därför var det med glädje jag gick till vallokalen på valdagen 2010 och lade min röst. Jag hade fått det vallöfte jag ville ha, nämligen att akuten i Karlshamn fortsatt skulle vara öppen nattetid. Nu verkar det som om att det löftet bara var ett spel för galleriet. För det första uppdraget som det nya landstingsrådet skulle få var att förbereda en stängning av Karlshamns akutmottagning nattetid.
Just angående Karlshamns akutmottagning trodde jag faktiskt att jag kunde lita på dem jag la min röst på 2010. Men uppenbarligen har jag haft fel, fruktansvärt fel. 
Det har inför förslaget att slå igen nämnda akutmottagning nattetid hela tiden skyllts på att kompetensen saknas och att det inte har med ekonomin att göra. Snack! Om inte kompetensen finns så undrar jag var landstinget hittat den personal som i dag jobbar på nämnda akutmottagning? Personalen som jobbar där gör ett mycket fint arbete allt som oftast. Nej, felet ligger oftast hos dem som bara sitter på ett kontor dagar ut och dagar in. 
Att Socialstyrelsen riktar kritik mot en akutmottagning är inget nytt för de som jobbar är näm- ligen bara människor och det är mänskligt att någon gång fela i sitt yrke. Men det är just Socialstyrelsens kritik som fått landstingspolitikerna att nappa på förslaget att slå igen akuten nattetid. Men om nu kompetensen saknas så undrar jag varför man inte ser till att göra sig av med den personal som tydligen enligt landstinget inte har den kompetens som behövs och istället anställer personal med rätt kompetens.
När akutmottagningen på Hässleholms sjukhus skulle slås igen nattetid var det bara tal om att det var just nattetid som akuten skulle vara stängd men att den annars skulle vara öppen som vanligt. Idag saknas en fungerande akutmottagning i Hässleholm. Akuten har slagits igen helt och i stället är det en vårdcentral som fått ta över delar av akuten. Denna vårdcentral ligger dock långt ifrån sjukhuset och kommer du som patient att exempelvis behöva röntgas måste du för egen maskin ta dig från vårdcentralen till röntgenavdelningen som fortfarande finns på sjukhuset. Detta gäller dock inte om det är akut för då blir det oftast ambulans till akuten i Kristianstad.
Exakt samma sak kommer tids nog att ske även i Karlshamn. De lovar att akuten bara ska vara stängd nattetid, men vänta bara ett par år för då kommer nästa beslut: Lägg ner hela akuten i stället!
Om akuten i Karlshamn slås igen nattetid så lovar jag landstingspolitikerna att hålla mitt löfte: Att rösta blankt i kommande val eller på ett annat parti som verkar trovärdigare. till skillnad från politikerna kommer jag att hålla mitt löfte! Det är lättare att bryta ett bra förtroende än att få ett bra förtroende av sina väljare. När man ska flytta till en ny stad är oftast möjligheterna till en god sjukvård ett avgörande för att man ska flytta till den staden. Uppenbarligen verkar man vilja se till att avfolka lilla Blekinge.
Låt akutmottagningen i Karlshamn vara ifred, Per-Ola Mattsson (S)!
Daniel H
Sölvesborg