Insändare BLT

En medborgarlön ger folkhälsa och mer rättvisa

Insändare BLT Artikeln publicerades

Alla som är folkbokförda i Sverige och alla svenska pensionärer bör garanteras en anständig medborgarlön. Då får vi bland annat folkhälsa, mer rättvisa och människor kan satsa på sig själva eller det de tror på.
Fördelarna är:
??Köpkraften höjs hos de fattigaste. De kommer att använda sina pengar i Sverige ganska snart, vilket gynnar marknaden. Gör man i stället som nu och låter de rikaste hantera dessa pengar så går mer till onödig och miljöförstörande konsumtion och mer rinner ut ur landet till tvivelaktiga investeringar och skatteparadis.
??Sjukdomskostnaderna skulle minska. I dag lever samhällets olycksbarn i ständig ekonomisk otrygghet och är ofta förtryckta av brutala och meningslösa krav från myndigheter och andra. Att mobba de arbetslösa skapar inga nya jobb utan bara jättedyr ohälsa!
??Kreativitet, kompetensutveckling, företagsamhet, kultur, ideellt arbete och socialt liv kommer att sprudla när människor äntligen har trygghet och möjlighet att själva disponera sin tid.
??Kostnaden behöver inte bli så stor eftersom medborgarlönen ersätter a-kassa, socialbidrag, sjukpenning, studiemedel, pension etcetera. Respektive myndigheter kan också avskaffas till stora delar, vilket frigör enormt mycket arbetskraft och pengar till mera meningsfulla jobb.
Pengarna finns! Om alla betalar samma procentandel i skatt på arbetsinkomster och dessutom får en skattefri medborgarlön på 9000 för vuxna och 3000 för barn, blir de omedelbara ekonomiska vinnarna nästan alla som tjänar 21000 eller mindre före skatt (Rådslag för ekonomisk trygghet, Miljöpartiet 2007).
Om för många hoppar av ekorrhjulet så att välfärden hotas, inför vi en minimal arbetsplikt. Den som är frisk, i lagom ålder och bara har medborgarlön, får då i viss mån ”stå till samhällets förfogande”. En skatt i form av dagsverken med andra ord.
En frisk människa vill vara verksam och till gagn för andra och blir det oftast av sig själv om ingen hindrar henne!
J Torben Staehr
Deltagare i Basinkomstgruppen och Glokala Tankesmedjan