Hässleholm

Glädjebesked för tågpendlare – stambanan öppnas på onsdag

Hässleholm Artikeln publicerades

I fredags kom beskedet att det sannolikt skulle ta åtminstone en vecka innan trafiken på södra stambanan åter var öppen för trafik. Under helgen har arbetet gått över förväntan snabbt och det ser ut som att trafiken kan öppnas redan natten mellan tisdag och onsdag

Personal från Strukton arbetar hårt för att tågtrafiken ska komma igång till onsdagen.
Foto: Tommy Svensson
Personal från Strukton arbetar hårt för att tågtrafiken ska komma igång till onsdagen.

– Återställningsarbetet har flutit på väldigt bra. Det är entreprenörerna som gör ett hästjobb, säger Annika Canaki, distriktschef för underhåll vid Trafikverket.

Den kraftiga branden intill spårområdet förra onsdagen satte Trafikverkets logistiska förmåga på dess spets. Specialmaterial och arbetskraft hämtades från andra underhålls– och nybyggnadsarbeten från hela landet. Arbetet gick snabbt in i treskift, med trettio personer på varje skift. Det har lönat sig. Landets kanske viktigaste trafikpulsåder, södra stambanan, kommer åter att vara öppen för gods– och persontrafik efter midnatt mellan tisdag och onsdag. Om den nya prognosen håller i sig, vill säga.

Annika Canaki, underhållschef på Trafikverket, säger att det tidsödande arbetet med att löda samman kablar gått snabbare än man trott.
Foto: Tommy Svensson
Annika Canaki, underhållschef på Trafikverket, säger att det tidsödande arbetet med att löda samman kablar gått snabbare än man trott.

– Stambanan öppnas både uppspårs och nedspårs, liksom Blekingebanan, som passerar Kristianstad, säger Annika Canaki.

Tidplanen för när trafiken släpps på är differentierad. Trafiken västerut, längs Skånebanan, och Markarydsbanan öppnas på lördag. Skadade uppställningsspår ligger ännu senare i prognosen, men dessa spår påverkar inte trafiken.

Just nu, under måndagen, pågår bland annat arbetet med kontaktledningsjustering. De båda skadade bryggorna har lyfts bort och ersatts av nya. Även där pågår viss justering. Under helgen har man arbetat intensivt med att byta skadade slipers.

Stambanan prioriteras i arbetet med tanke på den nationella betydelsen.
Foto: Tommy Svensson
Stambanan prioriteras i arbetet med tanke på den nationella betydelsen.

– Arbetet med att löda skadade signalkablar har kommit väldigt långt. Spåren måste också justeras. Det är fortsatt väldigt intensivt arbete, säger Annika Canaki.

Fakta

Information till resenärer

Södra stambanan mellan Alvesta–Höör beräknas att öppnas redan natten till onsdag. Även sträckan mellan Hässleholm –Kristianstad beräknas köra med normal trafik.

Från och med lördag morgon den 24 augusti beräknas sträckorna Hässleholm-Tyringe samt Hässleholm-Markaryd öppnas. Det betyder att samtliga avstängda sträckor är öppna igen från och med lördag.

Fram tills onsdag morgon är det ersättningsbussar som gäller för Skånetrafikens kunder. Dessa är nu lagda i en tidtabell och är sökbara både i Skånetrafikens app och på hemsidan.

Men det gäller för resenärerna att hålla sig uppdaterade. Det kan bli förseningar i ersättningstrafiken på grund av det omfattande återställningsarbetet på Hässleholm station.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.