Hässleholm

Glädjebesked för tågpendlare efter storbranden

Hässleholm Artikeln publicerades

I fredags kom beskedet att det sannolikt skulle ta åtminstone en vecka innan trafiken på södra stambanan åter var öppen för trafik. Under helgen har arbetet gått över förväntan snabbt och det ser ut som att trafiken kan öppnas redan natten mellan tisdag och onsdag

Många kilometer kabel måste lödas för hand. Det har gått fortare än förväntat, enligt Annika Canaki, distriktschef underhåll, Trafikverket.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Många kilometer kabel måste lödas för hand. Det har gått fortare än förväntat, enligt Annika Canaki, distriktschef underhåll, Trafikverket.

– Återställningsarbetet har flutit på väldigt bra. Det är entreprenörerna som gör ett hästjobb, säger Annika Canaki, distriktschef för underhåll vid Trafikverket.

Den kraftiga branden intill spårområdet förra onsdagen satte Trafikverkets logistiska förmåga på dess spets. Specialmaterial och arbetskraft hämtades från andra underhålls– och nybyggnadsarbeten från hela landet. Arbetet gick snabbt in i treskift, med trettio personer på varje skift. Det har lönat sig. Landets kanske viktigaste trafikpulsåder, södra stambanan, kommer åter att vara öppen för gods– och persontrafik efter midnatt mellan tisdag och onsdag. Om den nya prognosen håller i sig, vill säga.

– Stambanan öppnas både uppspårs och nedspårs, liksom Blekingebanan, som passerar Kristianstad, säger Annika Canaki.

Tidplanen för när trafiken släpps på är differentierad. Trafiken västerut, längs Skånebanan, och Markarydsbanan öppnas på lördag. Skadade uppställningsspår ligger ännu senare i prognosen, men dessa spår påverkar inte trafiken.

Just nu, under måndagen, pågår bland annat arbetet med kontaktledningsjustering. De båda skadade bryggorna har lyfts bort och ersatts av nya. Även där pågår viss justering. Under helgen har man arbetat intensivt med att byta skadade slipers.

– Arbetet med att löda skadade signalkablar har kommit väldigt långt. Spåren måste också justeras. Det är fortsatt väldigt intensivt arbete, säger Annika Canaki.

Fakta

Då kör tågen igen

Onsdag morgon den 21 augusti öppnar Södra Stambanan på sträckan Alvesta - Höör.

Onsdag morgon den 21 augusti öppnar även sträckan mellan Hässleholm - Kristianstad.

Lördag morgon den 24 augusti öppnar Skånebanan på sträckan Hässleholm - Tyringe.

Lördag morgon den 24 augusti öppnar även Markarydsbanan på sträckan Hässleholm - Markaryd.

Från lördag den 24 augusti beräknas därmed samtliga avstängda sträckor vara öppna för trafik igen.

Källa: Trafikverket

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.