Feature

Utmana kompisarna och vinn startplatser

Jämjö Artikeln publicerades
Sugen på att utmana dina kompisar i höst? Ja, då är det bara att sätta i gång att träna till Jämjöhalvan den 18 november.
Foto:Staffan Lindbom
Sugen på att utmana dina kompisar i höst? Ja, då är det bara att sätta i gång att träna till Jämjöhalvan den 18 november.

Sugen på en höstutmaning tillsammans med jobbarkompisarna, grannarna eller varför inte rentav tjocka släkten? Då ska du absolut vara med i Hitta flytets tävling. Två lagplatser till Jämjöhalvans nya stafett ligger i potten.

Den började som en träningstävling för löparföreningen Team Blekinge för 25 år sedan och växte till ett populärt lopp, ett, två, eller fyra varv runt centrala Jämjö.

Årets upplaga av Jämjöhalvan hålls den 18 november. Och så där mitt i november är det kanske inte så mycket konkurrens med andra löpartävlingar. Men arrangörerna försöker ändå att förnya sig.

– Vi har märkt att rent traditionella lopp inte lockar så mycket som de gjorde för bara något år sedan. Folk vill ha något lite annorlunda, samtidigt som det dyker upp fler privata aktörer. Då gäller det att vrida till våra lopp lite, säger tävlingsledaren Thomas Fortell.

Årets nyhet i Jämjö kommer därför att bli att den ordinarie tävlingen utökas med en stafettgren och en idé man har lånat från Öland.

– De senaste åren har Team Blekinge skickat lag till kyrkstafetten där, och det har varit väldigt uppskattat. Så nu testar vi det upplägget på Jämjöhalvan, säger Thomas Fortell och poängterar att den nya stafetten absolut inte behöver betraktas som en tävling.

– Vi hoppas mer att det blir en rolig utmaning där grannar, arbetskamrater och kompisar utmanar varandra.

Varje sträcka kommer att vara ungefär fem kilometer, en alldeles lagom sträcka för den som kommit i gång efter sommaren och vill få fler att hänga på.

Hitta flytet har två lagbiljetter och man tävlar fyra personer i varje lag.

Det är bara att mejla oss på kerstin.porshed@blt.se och berätta varför du och dina kompisar ska få en startplats. Vi har också två biljetter till "den vanliga” Jämjöhalvan. Där kan man springa, gå eller lunka fem eller tio kilometer samt vara med i ett halvmarathon på 2, 1 mil. Dessa biljetter vill vi att du ger till någon person som du tycker behöver en liten höstutmaning. Skriv och berätta varför.

Och skulle det nu vara så att någon vill låta sig utmanas tidigare, vill Thomas Fortell passa på att tipsa om äventyrsloppet Mardrömmen i Rödeby. Det blev inställt i somras då den känsliga flodpärlmusslan i Silletorpsån hotades.

Nu på söndag är det dags för loppet på sin nya bana. Till glädje för dem som gillar strapatser och att smutsa ner sig.

– Vi väntade på Länsstyrelsens besked. När det väl kom hade vi två veckor på oss att fixa loppet. Vi har därför inte hunnit gå ut så hårt som vi brukar. I vanliga fall går de 250 platserna åt på några timmar, men nu finns det 70 platser kvar, säger Thomas Fortell, som också kan berätta att Mardrömmen inte har några vattenpassager.

– Men det blir mycket skog. Och träsken finns kvar, precis som slalombacken och vår ambition att göra ett bra lopp, säger han.

Blir det sedan lite extra regnigt och geggigt kommer även årets upplaga av Mardrömmen att bli en minnesvärd historia.