Feature

Stefan blev ­­hjärntvättad - nu ­­varnar han de unga

Feature Artikeln publicerades
Stefan Malmström har åkt runt till olika gymnasieskolor i Karlskrona kommun och berättat om sin egen resa in i och bort från sekten scientologerna.
Foto:Marcus Palmgren
Stefan Malmström har åkt runt till olika gymnasieskolor i Karlskrona kommun och berättat om sin egen resa in i och bort från sekten scientologerna.

Stefan Malmström har under den gångna våren varnat gymnasietreorna i Karlskrona för att dras in i sekter. Han gör det utifrån egen erfarenhet. Under sex år på 1970- och 80-talen var han helt uppslukad av scientologerna, en självutnämnd religion med huvudkontor i USA. "Hjärntvättad" är det begrepp han använder och kommer också att bli titeln på en bok som han ger ut i höst.

Stefan Malmström var inte någon sökare.

– Jag hade hittat meningen med livet: orientering, säger han utan minsta ironi i rösten. Orientering, tjejer och fester!

Han låg i skiktet alldeles under den absoluta Sverige-eliten i orientering och satsade stenhårt på att ta det sista steget upp. Som en sund, målmedveten ungdom motsvarar han knappast den vanliga bilden av en person som dras in i en sekt, men likväl hände det. Nu, efter 40 år, berättar han hur det gick till. Han gör det trots att många avhoppare från scientologerna har blivit trakasserade för just den saken.

Stefan är född i Finja utanför Hässleholm. I mitten av 1970-talet var han en tonåring som ville bli elitorienterare och hans idrottstalang upptäcktes. Han tränade tillsammans med bland andra Kjell-Erik Ståhl och Dan Glans, den tidens löparidoler. Han blev värvad till KA2:s idrottssatsning och fick börja värnplikten på Rosenholm i förtid 1976.

Samtidigt med idrottsträningen blev han radiotelegrafist i kustartilleriet och lärde sig grunderna för en soldat. Han var yngst av alla.

Men yngste killen på luckan bar på en hemlighet, ett litet mentalt virus som snart skulle gro.

– Jag var 17 år, hemma från värnplikten över en helg när jag och min tjej blev hembjudna på fika hos hennes storasyster i Tyringe, berättar Stefan Malmström. Där fanns det ett gäng andra ungdomar, de äldsta var kanske 25-26 år. De var jättetrevliga, smarta, allmänbildade.

Stefan blev charmerad:

– En av killarna, som läste till civilekonom, vände sig plötsligt till mig och gav mig ett årtal och ett datum. Året var 1787. "Vad ser du?" frågade han. "Om du får bilder, håll fast vid dem!".

Det som hände var att Stefan på ett mycket sofistikerat sätt manipulerades att tro att han hade levt ett tidigare liv. Själavandring ingår som en del i det scientologiska tankesystemet, och det här var ett sätt att bereda Stefans sinne för ny påverkan.

– Jag och min flickvän började hänga med våra nya vänner, det var spännande. Först senare fick vi veta att de var scientologer. Det är så de flesta unga dras in i sekter eller totalitära rörelser. Man går med i en grupp, ideologin kommer sedan.

Stefan beskriver hur han under två år efterhand ändrade sin världsbild totalt. Han satsade till en början fortfarande hårt på orienteringen, men efterhand tog de nya vännerna och sekten upp alltmera tid. Han slutade sin idrottssatsning och blev scientolog på heltid. Föräldrarna var inte helt nöjda.

– Senaste mors dag frågade jag min mor om hur det var för dem, "försökte ni inte övertala mig att lämna?". "Jo, jag försökte, svarade hon, men det var meningslöst att tala med dig".

– Den som har kommit in i en sekt är i det närmaste omöjligt att få att hoppa av, säger Stefan Malmström. Man måste vara tidigt ute och agera direkt när man ser tecknen. Sen är det försent.

Naturligtvis fick Stefan så småningom veta att de nya vännerna var scientologer. Men den kunskapen var då inte det minsta skrämmande för honom. I stället gick han in ännu mera för scientologin, med samma iver som tidigare för orienteringen.

– Det började med en kommunikationskurs som de erbjöd för 20 kronor. Kurserna är billiga i början, men blir mycket dyrare senare.

Snart nog började Stefan värva andra på samma sätt som han själv hade blivit värvad. En avgörande händelse var när han tillsammans med en ny flickvän, även hon på väg in i scientologin, hade en gemensam upplevelse av att de tillsammans hade haft ett tidigare liv.

– Vi bestämde oss genast för att skriva kontrakt med scientologikyrkan.

Kontraktet gick ut på att arbeta för kyrkan under två och ett halvt år, alla veckans dagar, utan någon betalning. Det innebar att han blev tvungen att ta ett "vanligt" arbete.

Värvningen gick ofta till så att representanter för scientologerna erbjöd enskilda personer att genomgå personlighetstest. Stefan berättar att han själv blev en duktig värvare som manipulerade andra.

– Hur många har du värvat?

Stefan tvekar, han kan inte säga riktigt hur många.

– Det känns inte så bra. Jag känner det som att jag har en skuld till en och annan som jag vet fortfarande finns kvar, säger han.

Tiden i scientologikyrkan är alltså inget han är stolt över och han varnar för den och andra sekter.

– Det är som en förälskelse, en stark känsla av att tillhöra något större.

I Stefans fall var detta en förälskelse som tog slut. Efter två kontraktsperioder valde han att hoppa av, han beskriver hur han gradvis insåg hur skruvad och konstig scientologernas världsbild är. Han blir lite fåordig om den här tiden, som måste ha varit svår, när han lämnade det som hade varit hans hela livsinnehåll under flera år.

Under tiden hos scientologerna lärde han sig en mycket disciplinerad studieteknik. När han kom ut ur sekten fick han stor nytta av detta när han började läsa på högskolan i Växjö. Då var året 1983.

Det har alltså gått 34 år sedan den dag Stefan var fri igen. Stefan Malmström har levt ett omväxlande liv, som journalist, egen företagare, chef i offentlig förvaltning och konsult. Men han har alltid haft en dröm att berätta sin historia.

– Var du rädd att dina barn skulle råka ut för samma sak?

– Nej, inte speciellt. Jag har alltid varit mycket vaksam på den typen av signaler och dessutom finns det inte så många sekter i Karlskrona.

Kanske inte. Men i hela Sverige lär det finnas flera hundra, enligt Föreningen Rädda Individen (FRI).

Under senare år Stefan arbetat med sin bok, det är inte memoarer utan en thriller som utspelar sig i två tidsplan. Han har skapat en kvinnlig huvudperson som blir värvad till en sekt i Karlskrona. Under arbetets gång har Stefan Malmström lärt sig mer om sig själv men också gjort grundliga studier, bland annat av litteratur och forskning om påverkan och om den tonåriga hjärnan.

– Under skrivprocessen växte det fram ett beslut att berätta min historia för att varna de unga som precis ska gå ut gymnasiet.

Så blev det. Under våren har Stefan hållit föredrag för utgångsklasserna på Karlskronas gymnasieskolor.

– Hur blev du mottagen?

– Mycket bra. Lärarna var väldigt positiva och bland eleverna var det inte många som började knappa på sina telefoner!

– Är din föredragsturné en slags botgöring för det dåliga samvetet du antydde tidigare?

– Ja, det kan man kanske säga. Samtidigt som jag vill göra det svårare för alla typer av totalitära rörelser, religiösa såväl som politiska, att lura in människor i sina galna verksamheter.

Stefan Malmström beskriver sig själv i dag som en agnostiker som lutar åt ateisthållet.

– Jag försöker leva här och nu. Men jag har stor respekt för dem som finner tröst och styrka i en personlig tro. Problemen uppstår när människor kommer samman i grupper och bildar sekter. Själv har jag mycket svårt att kombinera tro och vetenskap, så som en del företrädare för svenska kyrkan har gjort.

Fakta

Stefan om Stefan

Namn: Stefan Malmström

Ålder: 58

Yrke: affärsutvecklare på Blue Science Park, konsult i Edgify och föreläsare i eget bolag.

Bor: Spandelstorp, Karlskrona.

Familj: Hustrun Hanna, barnen Jakob, Linnea, Johanna, Astrid, Elsa, Gabriel och barnbarnen Tuva och Vide.

Mitt bästa ögonblick: Förutom barnens födslar, när jag sprang i mål som segrare i en orienteringslandskamp som junior.

Mitt värsta ögonblick: när vi fick beskedet om att mina bonusbarns pappa plötsligt hade gått bort

En person utanför min familj som har betytt mycket för mig: sociologen och ungdomsforskaren Mats Trondman. Han var min lärare på Högskolan i Växjö och gjorde sociologi till mitt favoritämne.

Den vanligaste missuppfattningen om mig: jag lägger ingen större vikt vid hur andra människor uppfattar mig.

Om jag vann 100.000 kronor skulle jag: hyra ett stort hus i Chianti di Castellina i Toscana nästa sommar och ta med mig hela min stora familj.

Visa mer...