Feature

En annan del av Kerala

Resor (TT) Artikeln publicerades
Det är glest med folk vid solnedgången vid Thaikadappuram Beach, norra Kerala.
Foto:Anders Pihl
Det är glest med folk vid solnedgången vid Thaikadappuram Beach, norra Kerala.

Den sydindiska delstaten Kerala har haft turism länge. Dock kommer betydligt färre besökare till norra halvan. Här finns milslånga stränder utan en människa, ett eget flodsystem där man kan hyra husbåt och ett antal riktigt bra hotell.

Jag kliver ut på den vita tjocka sanden på Thaikadappuram Beach i norra Kerala och spejar åt båda hållen längs med stranden. Minst tre-fyra kilometer kan jag se åt vardera hållet. Strandlinjen löper rak i linje mot Indiska Oceanen och försvinner bort vid horisonten tillsammans med oräkneliga kokospalmer. Inte en människa här i dag heller.

Fiskarna har dragit upp sina färggranna båtar tidigt i gryningen och lämnat dem i sanden i den majestätiska friden. Här är folktomt hela dagen. Först vid skymningen, då solen sjunker i havet, kan det komma några bybor med sina barn för ett bad. Det är allt. För den som vill ha lugn och ro kring solstolen är den relativt oexploaterade regionen Kasaragood perfekt.

Efter ett dopp i de ljumma vågorna går jag den korta biten tillbaka till frukostbordet under palmerna. Jag bor på Neeleshwar Hermitage som gömmer sig i grönskan. Jag pratar med mina grannar, det holländska paret Joachim och Katrine.

– För oss är det perfekt, särskilt när man kan kombinera rofylldheten med så mycket bekvämlighet, säger Joachim och nickar mot de stora villorna där vi gäster bor.

Det är svårt att inte hålla med. Det är ett behagligt liv man lever här. Maten är förträfflig, bland den bästa jag har ätit i Kerala, och hotellets spa har ayurvediska behandlingar (indisk massage) i toppklass.

I "Guds eget land", som Kerala kallas, har turisterna funnits sedan länge. Indiens mest tropiska delstat är känd för sin ymniga och djupa grönska. Badorter som Kovalam och Varkala har i många år varit populära. En historiskt intressant stad som Cochin börjar få allt fler turister och ett allt bättre restaurangutbud. De flesta kombinerar stranden med en eller ett par dagars färd med husbåt i Backwaters, ett system av sjöar, floder och laguner som sträcker sig i femton mil bakom kusten.

Den norra halvan av Kerala tar bara emot en liten rännil av alla besökare till delstaten. Här finns milslånga stränder utan en människa och med ett eget Backwaters, Valiyaparamba, där inte mindre än fyra floder flyter samman. Trängseln av hundratals husbåtar i trånga vattenpassager som i Alleppey i södra delen, saknas helt i norr.

När jag och mitt resesällskap går ombord på båten The Lotus för en tvådagarskryssning är vi de enda som lägger ut. Det blir mycket stillsamma dagar ombord. Boendestandarden är fullt jämförbar med ett femstjärnigt hotell. Utsökt mat och på taket finns ett fint soldäck.

Vi är praktiskt taget ensamma på vår färd genom de djungelgröna vattenlederna. Förutom en utflykt till aporna på Monkey Island stannar vi ombord och bara njuter av lugnet.

Dagen efter vi kommit tillbaka berättar man på hotellet att en Theyyam-ceremoni strax ska äga rum i närheten. Jag ordnar genast en taxi dit och sällar mig till publiken som har samlats kring ett tempel ett par mil inåt landet.

Norra Kerala är den bästa platsen i Indien för att uppleva en äkta Theyyam. Ceremonin är en av de äldsta som man känner till, och har utövats under hela Indiens 5 000-åriga historia. Forskare menar att den i primitiv form har rötter i förhistorisk tid.

Ceremonin är inget mindre än ett verkligt möte med olika gudinnor inom hinduismen, den här gången Bhagavathi och Vishnumurty. Fyrverkerier och trummor annonserar deras ankomst. Dessa damer är inte precis några blyga älvor. De spelas av två män klädda i surrealistiska dräkter som påminner om ett slags sminkade och knallröda påfåglar.

Med skrik och stön och vilt stirrande ögon går de under sin dans till attack med svärd och tända facklor, för att visa att de verkligen behöver blidkas samtidigt som de lyckas skrämma några av de yngsta i publiken.

Det finns 400 olika typer av Theyyam-danser och uppträdandet är mellan 12 och 24 timmar långt. Efter tre timmar åker jag hem till hotellet för att ägna mig åt min egen västerländska kult; att ladda batterierna till hundra procent.

Fakta

Hotell och husbåt

Neeleshwar Hermitage, lyx med spa

http://www.neeleshwarhermitage.com/

Kanan Beach Resort, lyx med spa

www.kananbeachresort.com

Vivanda Taj Bekal, lyx med spa

www.vivantabytaj.com/bekal-kerala/overview.html

Malabar Beach Resort, lyx med spa

www.malabarresort.com

Lalit Resort Bekal, lyx med spa

www.thelalit.com/the-lalit-resort-spa-bekal/

Nirvana Bekal Hotel, prisvärd mellanklass

www.nirvanabekal.com

The Lotus, husbåt

www.thelotuskerala.com

Visa mer...

Fakta

Fyra tips

Valiyaparamba Backwaters

Även om det till ytan är mycket mindre än de mer berömda Backwaters kring Alleppey är detta område av floder, laguner, kanaler, öar och byar väldigt intressant att utforska med båt. Det dagliga livet på land utspelar sig några meter från relingen.

Ananthapuram Lake Temple

Detta tempel från 800-talet är det enda i Kerala som ligger ute i en sjö. Enligt en legend vaktas templet av en krokodil nedsänd av gudarna.

Bekal Fort

Det största och mest välbevarade fortet i Kerala byggdes av den sydindiske regenten Shivappa Nayaka på 1600-talet. Läget på en klippa vid havet med långa sandstränder på varsin sida är mäktigt.

Ranipuram

Ett vackert naturområde innanför kusten med skogsklädda berg och gröna trädlösa kullar som når cirka 750 meter över havet. Omtyckt för guidade vandringar. I skogarna lever bland annat elefanter och leoparder.

Visa mer...

Fakta

Kerala

Allmänt

Indiens sydligaste delstat, 60 mil lång och som mest 12 mil bred. Huvudstaden heter Trivandrum (3 miljoner invånare).

Att ta sig runt

Tåg är ett roligt och säkert sätt att resa. Att hyra bil med chaufför fungerar också bra. Betala lite mer för en ny bil och kontrollera förekomsten av fungerande bilbälten. Att köra själv rekommenderas inte i Indien.

Tidsskillnad

+5,5 timmar.

Antal invånare

35 miljoner i hela delstaten.

Visum

Krävs och måste sökas i förväg. Numera tillhör Sverige de länder vars medborgare kan söka och erhålla visum online.

Språk

Malayalam. Engelska talas dock av nästan alla.

Valuta

Rupie.

Prisnivå

Indien är ett av världens billigaste länder. Mumbai har i många år räknats fram som världens billigaste storstad. Tjänster som bara utnyttjas av turister kostar givetvis mer.

Resa dit

Emirates flyger prisvärt till Kerala via Dubai från Stockholm och Köpenhamn.

Man landar i Calicut, Cochin eller Trivandrum. Prisexempel: 7 408 kronor.

Säsong

Oktober till i början av mars. Då har i regel höstmonsunen bedarrat, antal soliga dagar är högt och dagstemperaturerna vid kusten ligger på 30 grader för att sjunka till 25 grader på natten.

Info

www.keralatourism.org

Visa mer...