Feature

”Cyklisterna har blivit storstädernas nya fasa”

Feature Artikeln publicerades
Det har blivit mycket cyklister i städerna. Det här är en bild från Uppsala som säger en del.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Det har blivit mycket cyklister i städerna. Det här är en bild från Uppsala som säger en del.

Trafiken engagerar. Och nu får cyklisterna bakläxa. Det vill säga de som cyklar på trottoarer och de som inte använder ringklockan.

Först ett inlägg av Anita Löfgren Eriksson, som skriver så här:

Under flera år har jag funderat över varför aldrig media tar upp det som jag upplever som det verkliga problemet, nämligen att cyklisterna använder trottoarer som någon form av cykel-/promenadstråk. Är detta ett helt okänt problem? Under mina dagliga promenader i Karlshamn kommer de cyklande emot mig och antingen tvingas jag ut i gatan eller stannar jag, blundar och hoppas att jag inte ska skadas alltför allvarligt. I dag frågade två killar i tonåren vad jag menade med ”trottoar”.

Jag pratar nu inte om de gemensamma gång- och cykelbanorna.

Ibland får jag förfärliga tankar och tänker att jag borde utrusta mig med ett paraply (även vid torr väderlek) och köra in paraplyet emellan ekrarna. Men givetvis är detta fantasier som jag aldrig kommer att genomföra.

Vid mina senaste besök utanför Blekinge (i bil) kunde jag förfärad konstatera, att cyklister blivit storstädernas nya fasa.

Ingmar Holmgren tar upp tråden:

Jag blir irriterad på cyklister som kommer bakifrån i hög fart och inte ger signal när jag är ute och går med min hund. En gång körde en cyklist mellan mig och min hund som jag hade i koppel. Som tur vad hade jag kopplet löst i handen så att det släppte. Har de nya cyklarna ingen ringklocka?

Har även varit nära att bli påkörd bakifrån på övergångsställe för gående.